Hirdetés
      • Bokaszalag szakadás (külboka)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr/nő! Két hete futás közben maga alá fordult a bokám, bedagadt, nagyon fájt, alig bírtam lábraállni vele, bár utána egész jól belejöttem a járásba. De mivel azért eléggé fájt, elmentem vele a kórházba, ahol röntgennel kizárták a csonttörést, és azt mondták, hogy az izület laterálisan kórosan nyitható. Kaptam egy hét fekvő gipszet majd járógipszet, 5 hétre. Korábban is volt már hasonló sérülésem, egyszer el is tört ez a bokám, akkor 6 hét gipszet kaptam, egyszer pedig szintén szalagszakadás (vagy lehet, hogy az csak részleges szakadás volt), de akkor egy hét fekvő és utána rögzítő. És most nagyon csodálkoztam, hogy 6 hét gipsz kell, pedig már nem fáj egyáltalán, csak azért sántítok, mert nehéz gipszel a lábamon menni. Nem lehet, hogy nem is szakadt el, csak már eléggé meg vannak nyúlva és csak sima rándulás volt? Azt szeretném tudni, hogy nem túlzás ez az összesen 6 hét gipsz? Nem lehet, hogy mondjuk lerövidítjük 3 hétre, és utána rögzítő még pár hétig? Köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokaszalag szakadás témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. A rögzítés milyensége és időtartama nagyban függ a sérülés jellegétől. A mi gyakorlatunkban ma már egyre ritkábban alkalmazunk gipszrögzítést, de azért vannak még olyan esetek amikor szükséges. Lehet, hogy a korábbi sérülései miatt döntöttek a gipsz mellett. Mi az esetek 95%-ban rögzítőt javaslunk 4-6 hétre, de teljes szakadásnál, vagy nagyfokú instabilitással járó részleges szakadásnál mi is használunk gipszet. Mi 2-3 hét után levesszük a gipszet és a vizsgálati eredménytől függően vagy a gipszet helyezünk vissza, vagy 3 hét rögzítőre váltunk. A bokaszalag sérülés kezelése egyébként kórházanként, de néha még egy osztályon belül is változó, attól függően, hogy kinek milyen megoldással vannak jobb eredményei.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 14., 12:43; Megválaszolva: 2011. június 16., 17:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés