• Kulcscsont-műtét hiba!?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Öcsémet tavaly műtötték egy csúnya kulcscsont-töréssel. 7 csavar fogta neki össze a csontot, amit néhány hete kivettek. A probléma az, hogy az orvos egy csavart bennehagyott. Arra hivatkozott, hogy annyira becsontosodott, hogy szinte újratörés lett volna a kivétele. A kérdésem annyi lenne, hogy milyen kockázatai vannak a csavar szükségtelen bennmaradásának? És valóban ez volt-e a jó döntés? Köszönöm válaszát!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kulcscsont törés témában

        A dokumentációk és a röntgen ismerete nélkül nehéz pontos választ adni. Az biztos, hogy akadnak olyan szituációk, amikor a csavar kivételével többet ártunk, mint azzal, hogy bennhagyjuk. Elvileg a csavar orvosi acélból esetleg titánium, vagy króm-Molibdén ötvözetből készül. Ha nincs fémallergiája a testvérének egész életén át bennmaradhat a csavar, anélkül, hogy panaszt okozna. Csak tudni kell róla, illetve bizonyos vizsgálatoknál tájékoztatni kell a kezelőorvost, hogy fém van a szervezetben. Azt megmondani tehát, hogy az öccse esetében jó döntés volt-e bennhagyni a csavart azt nem tudom megmondani, de jó néhány esetben kényszerülünk erre a megoldásra.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 17., 08:01; Megválaszolva: 2011. április 20., 00:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: