Gyógytorna vagy kosár?

Fiam 13 éves, 2009 nyarán ludtalpat, tartási kyphosist állapítottak meg.-Háti kyphosis min.fokozott, skoliosis nincs. 2010 röntgen: D-L átmenetben enyhe jobbra konvex hajlat. L.V. csigolya jobb oldalon hemisacralisalt, hátsó ívén keskeny spida bifida. Lapos hát, a lumbalis, lordosis még nem alakult ki.L.II-L.IV: csigolyákon lapos Schmorll csomók. L.V. csigolya az SI csigolyán néhány mm-nyit ventrál felé csúszott BNO: fiatal kori gerincferdülés. 2010. 06.14 medence felvétel: L.V. SI hátsó ívén spida bifida. BNo: gerinchasadék 2011: január rehabilitáción lúdtalpat szerzett végtagkülönbséget, bal oldalon 1cm, valaminta gerinc juvenilis osteochhondrosisát állapították meg, ami az orpopédus szerint nincs. Fiam 6 éve rendszeresen kosarazott, szeptembertől ezt abbahagytuk, heti kétszer gyógytornán vesz részt valamint könnyített testnevelésben részesül. Nagyon nehezen viseli hogy nem kosarazhat, szeretném ha lényegbe foglalná, hogy mi a problámája, és a későbbiekben mire lehet számítani. A gyógytornától javulhaz e az állapota? Sportolhat e rendszeresen?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza mozgásszervi témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentáció nélkül nem tudok megfelelő választ adni. Az Ön által leírtakban is van ellentmondás. Nem teljesen egyeznek a gyermekét vizsgáló orvosok véleményei sem. A lúdtalptól, és a gerincferdüléstől nyugodtan kosarazhatna. A gerinc hasadék mértékét ismerni kellene, illetve azt, hogy vannak-e valamilyen észlelhető tünetei. A végtaghossz különbség (már ha van) , azt betéttel korrigálni lehet és szintén nem akadálya a sportolásnak. Én úgy gondolom, hogy az említett végtaghossz különbség relatív, és abból adódik, hogy van egy kis gerincferdülése. Így látatlanban Én azt mondanám, hogy ha nem is versenyszerüen, de kosarazhatna, természetesen a gerinctornát végezni kell mellette. Pontos válaszért azt javaslom keresse fel valamelyik egyetemi ortopéd klinikát (Debrecen, Pécs, Szeged, Budapest) , ahol nagyobb számban foglalkoznak ilyen esetekkel, és megfelelően tudják kezelni is.

Kérdés: 2011. február 19., 22:33; Megválaszolva: 2011. február 22., 22:36
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Állhat a panaszok hátterében...
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom