Mekkora kockázata van a biológiai terápiának?

Tisztelt Szakértő! Régóta tartó Arthitis Psoriatica miatt szóba került a Remicade biológiai terápia. A Trexan, Salazopiryn, Diclofenac szedése nem bizonyult elég hatásosnak. Az egyik hüvelykujjam és néhány lábujjam már eldeformálódott.Olvastam, hogy a biológiai terápia annyira legyengíti az immunrendszert, hogy a súlyos (akár halálos) fertőző betegségeket könnyebben el lehet kapni a kezelés alatt.Olyat is olvastam, hogy a legyengült immunrendszer és a rák között is találtak összefüggést. A kockázat mértéke érdekelne, hogy létezik-e statisztika arról, hogy a biológiai terápiát kapó betegek hány százalékánál jelentkezett súlyos fertőzés, és hány százaléka tapasztalt pozitív hatást, vagy akár eredménytelenséget? Még arra lennék kíváncsi, hogy optimális esetben van-e esély arra, hogy a duzzanat(deformitás) visszaváltozzon? Az is érdekelne, hogy ha valaki 1 évig kapja a biológiai terápiát, mi lesz vele, miután abbahagyják a kezelést? Visszatérnek az erős tünetek? Egyébként, az antioxidánsok, immunerősítők szedése csökkenti az immunszupresszánsok (Trexan, biológiai terápia)hatását? Előre is köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza a biológiai terápia témában

Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, persze léteznek statisztikák, de sok függ as vizsgált betegcsoporttól, illetve attól, hogy a biológiai terápia mellett milyen egyéb bázisterápiás szert szednek és milyen dózisban. Valóban a mellékhatások között feltüntetik a fertőzéskre való fokozott hajlamot, illetve a daganatos betegségek, elsősorban a lymphomák előfordulását. Ez utóbbival kapcoslatban az a tapasztalat, hogy a biológiai terápiát nem kapó betegek körében észlelt daganatos betegségek előfordulását csak kb. 0, 1 %-al haladja meg az előfordulási arány. A súlyos fertőzések is gyakrabban azoknál voltak, akik mellette nagy dózisú egyéb immunszuppresszív szert (elsősorban szteroidot) szedtek, vagy más hajlamosító betegségük vol (pl. cukorbetegség)illetve nem ismerték fel időben a fertőzést, és nem kezdték meg időben a kezelését. Összességében nekem az a véleményem, hogty biztonságos szerek, nyilván egyénileg kell mindenkinél megítélni a kezelés várható hasznát. A kolbászujjdeformitás visszahúzódik, ha jól regaál a kezelésre, a duzzanat csökken, vagy teljesen megszűnik. Az immunerősítőket lehet szedni, nem befolyásolják a biológiai terápia hatását. Az immunrendszer elég boynlult hálózat, ennek egy részét lehet erősíteni, a káros sejteket pedig gyengíteni kell. ÁLtalában nem egy évig adjuk, hanem addig, amíg tartós panaszmentességet el nem érünk, illetve a betegségaktivitás tartósan visszaszorul.

Kérdés: 2010. október 16., 14:15; Megválaszolva: 2010. október 20., 19:16
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gerinc pansszok fsjdalom
D vitamin mennyiség
Nyaki röntgen lelet értelmezése
félelmetes
Műtétre van szükségem?