• Mri térdvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! A bal térdemen Mri vizsgálatot hajtottak végre, annak szokatlan hangja és tompa fájdalma miatt(a fájdalom azóta enyhült, gyk megszűnt). Én hosszútávfutó vagyok, így komolyan igénybe vannak véve a lábaim. A leletet kézhez kaptam, sajnos magyarázatot nem mellékeltek így kérném az ön segítségét. Eredmény A bal térdizületet vizsgáltuk. Minimális folyadék látható. A laterális meniscus elülső szarvának alsó felszíne egyenletlen. A hátulsó szarv, illetve a medialis meniscus ép kontúruak. Szakadásos típusos jel itt nem látszik. Az oldal- és keresztszalagok épek. A m. popliteus ina körül kevés folyadék van. Baker-cysta nem látható. A csontok szignálja szabályos. Vélemény: ruptura cornu ant. menisci lat. l.s. M. popliteus tenosynovotis? Kérdésem az lenne, mennyire rossz a helyzet és mivel lehetne ezt kezelni jobbá tenni? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd MR témában

        Az MRI eredmény alapján nem túl jó a helyzet. Van egy kis fokú gyulladás a térdében, ami feltehetően mechanikai irritációból adódik és amit a külső gyűrűporc szakadása eredményezett. Ennek a gyűrűporcnak a feladata egyrészt a lengéscsillapítás, másrészt kiegyenlíti a comb és a lábszárcsont ízfelszíne közötti egyenetlenséget. Ez azért baj, mert az a szakadás tovább nőhet ami már megvan és ez roncsolja az ízfelszíni porcot, mely fokozatosan elkopik és létrejön az arthrosisnak nevezett kórkép, mely protézis beültetést von maga után. Ez általában 15-20 év alatt alakul ki. Azt is tudni kell, hogy az MRI nem 100 %-ban pontos. Ha biztos diagnózist akarunk, akkor térdízületi tükrözést, arthroscopiát kell végeztetni. Ezzel biztos diagnózishoz jutunk, illetve a sérülést is el tudjuk látni. A leszakadt porcrészletet eltávolítva és a szakadt részeket lesimítva lehetővé válik, hogy ismét folytassa a hosszútávfutást, de arra vigyázva, hogy a térde már nem egészséges és könnyebben sérül!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 27., 19:44; Megválaszolva: 2010. szeptember 29., 12:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Egy hete egy nap betondarabokat emelgettem egész nap. Előtte még soha nem végeztem ilyen jellegű munkát. 30-40kg-os törmelékek taligára majd teherautóra pakolása. Megroppanás, meghúzódás érzés nemvolt, a munka közben...
        Kedves Doktornő! Jelenleg 13 hetes terhes vagyok, és arról szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint ajánlott-e számomra a természetes szülés, vagy csak császárral tudok szülni? Illetve milyen elővigyázatossági intézkedéseket ajánlana...
        Üdvözlöm!Jobb vállamat műtötték 2009-ben.A kulcscsont végéről távolítottak el meszes részt.Az lenne a problémám hogy 8 hónapja megemeltem magam súlyzós edzésnél és begyulladt a bal könyököm.Nem edzem azóta,jártam fizikoterápiás...
        Üdvözlöm. 18 éves férfi vagyok és 2 hónapja elkezdtem végezni nehéz fizikai munkát.Körülbelül 12-13 éves koromtól fogva rendszeresen napi szinten ropogtatom mindkét kezem ujjporcait(nem tudok leszokni róla).1 hete érzem hogy egyre jobban...
        Tisztelt Doktor/nő! Nagyon sokat fáj a derekam a csigojám-nál meccs után másnap szinte a cipőm is alig bìrom bekötni.Ez lehet a gerincferdülèstöl vagy idegbecsipődès? sokszor szur vagy le sugárzik a lábamba. Ha nyùjtom a lábam sokkal jobb!...