Manuál terápia káros hatásai? Tanácsok a gyógyuláshoz.

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Az alábbi e-mailben a véleményét szeretném kérni egy esetről és amennyiben tud nekem tanácsolni valamilyen megoldást, megköszönöm! Semmilyen orvos-orvos közti ellentétet nem szándékozom produkálni, valóban csak az őszinte véleményére és tanácsára volna szükségem, de természetesen megértem, ha nem szeretne állást foglalni ez ügyben. Az esetet megpróbálom röviden leírni. 32 éves vagyok, külföldön élek. Mindig is ülőmunkát végeztem. 183cm magas vagyok, már 19 évesen is volt egy lumbágóm. Lassan két éve élek itt. Amikor a nyelviskolában ültem, alig bírtam felállni, úgy fájt a derekam. Az elmúlt pár hónapban a hátam közepén, a nyakamnál és a lapockáimnál is éreztem fájdalmat. Gondoltam, a mozgásszegény életmód és az elmúlt két év stressze a felelős, így elkezdtem konditerembe járni, de csak kis súlyokat emelgettem és nyújtottam az izmaimat. Továbbá kerékpározom és ettől a hónaptól kezdve el szerettem volna kezdeni jógázni. Augusztus közepén Magyarországra utaztunk a párommal és előtte úgy gondoltam, talán a manuálterápia is segítene. Ezért egyeztettem Budapesten egy időpontot és elmentem egy szakorvoshoz (nem reumatológus, de manuálterapeuta). Ő megvizsgált és elkezdte a vizsgálatot. Az alsó deréktáji részen ki tudott ropogtatni, de felül nem (sem a nyakamat), mert reflexszerűen ellenálltam. Emiatt nem tudta folytatni a kezelést, de komolyan ajánlotta, hogy tanuljak meg valamilyen relaxációs technikát. Amikor a hátam közepénél megnyomkodta a csigolyákat és a bordacsontokat, azok fájtak. Ezután pár napig fájt a hátam. Ezt a doktor úr is említette, hogy ez természetes. Egy héttel később Miskolcra utaztunk édesanyámhoz és ott már annyira fájt a hátam, hogy elmentem a reumatológiára. Az orvos gyanakodott valamire, így kért röntgent. Az ambuláns lapon ez áll: "D-L gerinc felv: A D-L szakaszon S alakú scoliosis. A corpus magasságok megtartottak. Th. VI. VII. csigolya alsó zárólemezén apró Schmorl-hernia. Többi zárólemez ép. L. IV-V. közötti intervertebralis rés jelentősebben beszűkült." Diagnózis: Scoliosis dorsolumbalis, Discopathia L IV V mai. grad, Schmorl herniatio reg. TH 6-7 Javaslat: Aflamin 2x1, Sirdalud 1x1, porcprotekcio-Condrosulf 800mg 1x1 2-3 hó/fél év, gerinckímélet, pihenés, deréktartó viselése terheléshez, emelés cipelés kerülése, óvatos úszás, gyógyvíz tartósan, életmódtanácsok. Diagnózis: M4180 A scoliosis egyéb formái M5100 Lumbalis és más intervertebralis discus rendell. myelopathiával" Említettem a reumatológusnak, hogy jártam manuálterapeutánál. Azt mondta, a manuál terápia jó, de nem az én esetemben. Az én esetemben káros hatással bír. S azt is mondta, hogy még szerencse, hogy a hátam közepét nem tudta kimozgatni a terapeuta, mert ellenálltam. Továbbá említette, hogy a manuál terapeutának kellett volna egy röntgent kérnie, mielőtt elkezdi a kezelést! Kérem, írja meg, milyen káros hatással lehet rám a manuálterápia és hogy ez ideiglenes vagy tartós-e? Kérdeztem a reumatológust, milyen mozgást javasol? Azt mondta, ezzel a gyenge gerinccel nem mozoghatok! Fizikoterápiát és tartós gyógyfürdőt javasolt. Max 10 perces úszást. A visszaút (repülőút) nagyon fájdalmas volt. Aznap még egy fájdalomcsillapító injekciót is kaptam, de gondolom a repülő emelkedése és a leszállás okozta nyomás miatt sajnos az injekció sem használt. Szédültem, hányingerem volt, úgy éreztem, összeroppan a gerincem, a bal kezem elzsibbadt és begörcsölt a kézfejem. Jelenleg csak rövid ideig tudok ülni, állni, sétálni, mert fáj a hátam középső része és hányingerem van. Nagyon köszönöm, hogy végigolvasta a levelem és megköszönöm, ha válaszol és tanácsot ad. Nem írtam neveket, mert nem célom bármelyik orvos 'lejáratása'. Azért mentem manuálterapeutához, mert megbíztam a tudásában... Egyébként a reumatológus javasolta még az Energy homeopatiás termékeket is. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem sok tapasztalatom van a manuálterápiával, és nem is ismerem a kezelési lehetőségeket. Nekem is volt már olyan betegem, aki hasinlóképpen járt, mint Ön, sokkal erősebbek lettek a fájdalmai. Mindenesetre a manuálterápiának úgy gondolom, hogy az lenne a lényege, hogy a csigolyák közötti kisízületek elmozdulása, szalagok feszülése esetén helyreállítsa a viszonyokat, az izmok görcsét oldja. Ha ezt nem sikerüklt elérni, a fenti gyógyszerekkel, illetve fizioterápiőval lehet csökkenteni a fájdalmakat.

Kérdés: 2010. szeptember 06., 13:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 15., 20:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma
Csípőfájdalom
Jobb térd MRI és UH eredménye