Kézfej sérülés

Tisztel Doktor Úr/Nő! Sikeresen sikerült beleütnöm a falba erővel, és megsérült a jobb kézfejem/kisujjam. Nem mentem el azonnal a orvoshoz vele, mert nem fájt annyira. 2 hét után rászántam magam, és megnézettem a traumatológián. Az orvos azt mondta elvan törve, és rossz helyen forr össze. Nem látta szükségesnek a mütétet, mert már összeforrt a törött rész, és funkciónálisan teljesen müködik. Tudom mozgatni minden irányban a kisujjam, szorítani tudok vele, fogni, ugyanúgy mint régen. A baleset után 5 hetet kihagytam az edzésből (kondi, erőnlét) és 5 hét után elmentem edzeni újra a gipsz eltávolítását követően, mikor észrevettem hogy fekvenyomásnál mikor a csuklóra és a kézfejre nehezedik a nagy súly, nem birja a jobb kézfejem, elkezdett fájni ha sulyt helyeztem a rúdra és leemeltem a tartóállványról. Probáltam csuklószorítóval de nem segített. Mit tehetek ilyenkor? készítettem fényképet a kézfejemről. Látok 1 kemény bubot a kézfej csuklófelöli végénél ha teljesen lehajtom az alkar felé. Itt forrt össze a csont? Korai még eröltetni? Miért nem birja a csukló felett a kézfejem? Úgy tudom nem is ott volt eltörve. A kisújjam végénél ahol fájt ott nincs probléma, (a bütyöknél) tökéletesen birta a terhelést. Vagy muszály lesz mindenképp megmütettnem mert nemfog javulni vag yelég lesz még pihentetnem? Az a kemény púp az mi a kézfejemen a csuklónál? A másik kezemen nincs ilyen kiemelkedés. A a diagnózis amit megállapítottak: metacarpus egyéb csontjának törése. A jobb kéz V-ös metacarpus subcapitalis törése corticalis szélességü radialis oldaldislocatioval és kb 50fokos palmaris tengelyeltéréssel áll. Az V-ös ujj jelentősen megrövidült. Vélemény: Fract. subcap. metacarpi V. m.d. Terápia: Vigyzálat. rtg, gipsz felhelyezése.: Vélemény: további 2 hét gipszrögzítést javaslunk, majd gyógytorna indokolt, amennyiben panaszokat okoz megfontolandó a correctios osteotómia elvégzése. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: F. Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a kéztörés témában

Az Ön problémája elég összetett. Ami biztos, hogy az 50 fokos tengelyeltéréssel összeforrt metacarpus (kézközépcsont) miatt megváltozott a kezének az anatómiai struktúrája. Az ujj rövidülésével máshogy futnak az inak, máshogy hatnak az erőkarok ezáltal megváltozik a kéz terhelhetősége. Többek között ezért is lehet, hogy nem bírja a terhelést (súlyzózást). A másik ami a panaszait okozza, az, hogy a gipszelés alatt, az izmok és szalagok kissé ellazultak, és a gipsz levételét követően hamar érte nagy terhelés az ízületeket és ezért fáj. Általában azt szoktuk mondani, hogy ahány hét volt a gipszrögzítés időtartama, annyi hónap alatt lehet elérni a teljes terhelést. A kisujjhoz közelebb eső dudor az a rosszul összeforrott helyzetből adódik. Ami a csuklójánál van, az lehet egy ganglion (ízületi tok, vagy ínhüvely kitüremkedés) melynek általában a megerőltetés az oka, de ennek biztos kilétét csak vizsgálattal lehet eldönteni. Azt javaslom pihentesse a kezét 3-4 hétig, fáslizza, kenje valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőccsel. Utána kezdje el fokozatosan terhelni. Ha ismételten panaszos, akkor el kell dönteni, hogy mit akar. Mivel a mindennapi ténykedés során nem fáj és nincs jelentős mozgáskiesés elvileg nem szükséges megoperálni, de ha továbbra is súlyzózni, kondizni akar, és a keze nem bírja a terhelést el lehet gondolkozni a beavatkozáson.

Kérdés: 2010. augusztus 03., 15:22; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 21:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma
Csípőfájdalom
Jobb térd MRI és UH eredménye