• Immunológia

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Nő
        Ne haragudjon a zavarásért, a segítségét (véleményét) szeretném kérni egy kérdésben.
        Tavaly július óta Medrolt szedek, mert olyan fokú izom- és ínszalaggyengeség lépett fel nálam, hogy minden izületem instabil lett, gerincfűzőt, csuklószorítót kellett viselnem és mankóval is csak kis távolságokat tudtam megtenni.EMG vizsgálaton 20%-os izommüködés csökkenést találtak a felkar izomban, és 26%-ost a combizomban.Emelkedett ANA szint.
        40mg -os adaggal keztem, amire elég gyorsan javultam.
        Előzmények:1992-ben Lyme kórral kezeltek, ami kb.1 éves fertőzöttség után derült ki, tehát csak visszaszorítani lehetett, nem kikezelni.Utána NDC-t állapítottak meg és LE-sejt pozitivitást, 1994 óta azzal kezelnek Pécsen. Az állapotom hullámzó volt, de elfogadható határok közt mozgott 1.5 évvel ezelőttig."Járulékos" problémák:Raynaud szindróma, Mitrális billentyű rendellenesség, ekcéma.
        novemberben csökkentettem az adagot, végül már csak 10mg-ot szedtem másnaponta, de visszajöttek a panaszok, elő kellett vennem a mankót, mert annyira fájt a lábam, hogy alig tudtam ráállni.Eleinte azt hittem, hogy csak a műtétek helye, mert gyerekkoromban többször műtötték a csípőm és volt 2 TOS műtétem is.De elkezdtek a kezeim is fájni, és lassan már a kenyérszelés is nehéz lett.
        Decemberben kellett visszamennem, akkor felemelték a napi adagot 12mg-ra, azzal megint javult a helyzet, de február elején fekélyek jelentek meg a számban, főleg a nyelvemen.Kaptam rá ecsetelőt, már a másodikat, ez használ egy kicsit.Erősen dagad az arcom, és fokozott szőrnövekedést is észleltem.Kb.7 kilót híztam mióta a Medrolt szedem. A háziorvosommal megbeszéltük, hogy csökkentem az adagot, lementem napi 8 mg-ra, egy hét után elkezdtem romlani. Már megint kell néha a mankó, erősödnek a fájdalmak és gyengülnek az izmaim.az ekcéma is bejelzett.
        Március 08-án kell mennem kontrollra.
        Öntől csak azt szeretném kérdezni, hogy ebben az időszakban kiegészítés képpen lehet-e szedni Édesgyökér kapszulát, arról azt írják, hogy olyan jellegű hatása van mint a szterodnak és nics mellékhatása? Esetleg a leírtak alapján tudna valami bíztatót mondani?
        Esetleg ajánlani valamit ami a Medrol mellékhatásait csökkenti? Milyen gyulladásgátlót ill. gyulladáscsökkentőt javasolt együtt alkalmazni a Medrollal? Nagyon félek attól, mi lesz ha nem szedhetem a Medrolt.

        Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nagyon nehéz a kérdésre válaszolni, hiszen a tartós szteroid szedés mellett már sok mellékhatás kialakult, a hízás, fokozott szőrnövekedés, valamint az izomgyengeség is valószínűleg ennek a következménye, ún, szteroid myopathia alakult ki. Kérdéses, hogy a betegség még mindig nem differenciált kollagneosisnak (NDC) felel-e meg, vagy az évek során kialakult esetleg valamilyen autoimmun betegség, pl. szisztémás lupus erhythematosus (SLE), vagy myositis. Mert ebben az esetben a szteroid kiváltásának egy módja az volna, hogy egyéb bázisterápiás szert indítanak, pl. methotrexate, salazopyrin, Delagil, melyek kiváltják a szteroid hatását. 

        Egyébként is meg lehet próbálni, de csak nagyon lassan szabad csökkenteni az adaot, szinte lopva 1-1 mg-al. Nagyon fontos még a megfeleleő gyomorvédelem, illetve a Kaliumpótlás. 

        Azt javaslom, hogy ezeket a kérdéséket mindenképpen tegye majd fel a kezelőorvosának is, hiszen ő az, aki a laborleletek, és az össz klinikai kép alapján tud gyógyszeres javaslatot adni!    


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-21 22:12:05; Megválaszolva: 2010. február 21., 22:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! Körülbelül 2 éve küzdök fartályi- keresztcsonti fájdalommal, ami többnyire reggel a legrosszabb. Hosszabb ülés is fájdalmat okoz, de általában háton fekvés kozben a legintenzívebb akár napközben is, mintha tulfeszulne a...