Mi a bajom?

Kedves Doktor Nő/Úr!

A segítségét szeretném kérni. Több mint 2 hónapja kezdődött a bal kezem IV-V. ujj és a fél tenyerem illetve az alkarom külső részének zsibbadása. Úgy 1, 5 hónapja elkezdett a bal lábam IV-V. ujj és a fél talpam egészen a lábszáram külső részén. Ehhez társult nagyfokú fájdalom a bal alsó végtagban. Ahol később mélyvénás trombózist diagnosztizáltak, amit jelenleg is kezelnek. A mai napon készült MR vizsgálat. A teljes leletet begépelem és szeretném megkérni Önt, hogy mondja el mi a bajom. Segítségét előre is köszönöm! Egy négygyermekes fiatal anyuka.

Lelet:

Nyaki gerinc MR vizsgálat:

T1 és T2 súlyozott sagittalis síkú felvételeket készítettünk a cranio-cervicalis átmenettől a Th.III. csigyólyákig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk C.III-VII intervertebralis rések magasságában.

A gerinc íve diszharmónikus.

A csigólyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosissal.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

Vélemény:

Spondylossis, polydiscopathia.

 

Lumbális gerinc MR vizsgálat:

T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis síkű felvételeket készitettünk a Th. XI-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készitettünk az L.III-IV., L.IV-V. és L. V-S.I. intervertebralis résekről.

Az L.IV-V. és L.V.-S.I. résekben körkörös discus protrusio ábrázolódott.

Az L.III.-IV.-ben meialis discushernia látható ami a durazsákon compressiot okoz.

A gerinc íve diszharmónikus.

A csigólyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosissal.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

Vélemény:

Spodylosis, polydiscophatia.

Hernia disci L.III.-IV.

Protrusio disci L.IV-V., L.V. S.I.

BNO:    WHO: 34924

 

WEBBeteg szakértő válasza alagút témában

Kedves Kérdező!

 

A bal kar és kézpanaszainak hátterében véleményem szerint úgynevezett alagút szindróma állhat, mely az alkart és a kezet ellátó ideg nyomódását jelenti a könyök magasságában. ENG vizsgálat elvégzése alátámaszthatná az alagút szindróma fennállását. Ennek súlyossági fokától függően, súlyos esetben az ideg nyomás alóli felszabadítása jön szóba a könyök magasságában. Ez a panasz véleményem szerint nem nyaki gerinc eredetű. A nyaki gerinc MR-en a csigolyák közötti kisizületek kisfokú elváltozását és a csigolyák közötti porckorongok víztartalmának csökkenését írták le. Ezek figyelmeztető jelek, de jelentős problémát még nem okoznak. Rendszeres úszással, gerinctornával a  folyamat előrehaladása lassítható. A bal alsó végtagi fájdalma és  zsibbadása már összefüggésben lehet az ágyéki gerinc MR-en leírt kicsi gerincsérvvel. Ez műtéti teendőt még nem igényel, karbantartása ugyancsak úszás, gerinctorna, időszakosan fizikoterápia.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. június 15., 09:38 ;Megválaszolva: 2009. június 15., 09:38
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Velőűrszegezés után fém...
Gerincsérv műtét után
Kétirányú gerinc röntgen
Javaslat porcerősítő készítményre
Mi lehet a lábujjfájdalom oka?