• Kulcscsonttörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor No/Úr!

         Két és fél hete síbalesetet szenvedtem, melynek következtében eltört a bal kulcscsontom. Természetesen orvoshoz fordultam vele, és az ambuláns lapomon a következő áll: ""törtvégek között 30 fokos caudal felé nyitott szögű szögletörés" Deasult kötéssel rögzítették a karomat. Ezt követően két alkalommal voltam kontroll vizsgálaton. Első alkalommal a kötésemet egy hátizsákkötésre cserélték, második alkalommal, tegnap, pedig egyáltalán nem kaptam semmilyen kötést. Ezt azért tartom kicsit különösnek, mert érdeklődésemet követően, (mert maguktól semmilyen nemű tájékoztatást nem adtak volna, csak küldözgettek egyik helyről a másikra) az orvos elmondása szerint, a csontosodás még nem indult meg ("callus képződés még nincs"), továbbá a röntgen leletemre is az volt írva, hogy nem történt változás az előző hetihez képest. Tehát ennek értelmében a kulcscsontom ugyanannyira törött, mint volt, viszont javasolták, hogy otthon kössem fel magamnak a karomat, amit nem tartok szakszerű orvoslásnak, főleg, hogy a mikéntjét sem nagyon ecsetelték, ugyan úgy mint ahogyan a kar tornásztatásáét sem, amit szintén javasoltak, pedig jó lenne tudni, hogy nehogy nagyobb kárt okozzak mint hasznot.

        Kérdésem tehát az lenne, hogy mit javasol a kötést és a tornáztatást illetően, annak fényében, hogy a kulcscsontom túlságosan nagy gyógyulási folyamaton nem ment keresztül annak eltörése óta?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tiszetelettel, Vadász Dániel.

        WEBBeteg szakértő válasza a kulcscsonttörés témában

          Kedves Dániel!

          A caudal fele nyitott szöglettörés azt jelenti, hogy a törtvégek a csont feletti bőr alá mozdultak.Egy ilyen törés konzervatív úton kezelhető jól beállított, feszesre húzott hátizsákkötéssel, melyet 3 héten át minden héten legalább egyszer ki kell cserélni, de legalábbis állítani rajta. Ha a 3. hét után még érdemi callusképződés nincs, a csont a bőrt nem nyomja belülről, akkor a kötés eltávolítható és fokozatosan meg kell kezdeni az aktív tornát egyelőre terhelés nélkül, melyet fokozatosan kell mad kivitelezni. 2 hét múlva ajánlatos kontroll rtg, ha nincs elmozdulás, akkor a fentieket folytatni kell.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        Dr. Juhász Csaba, traumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 13:15:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 06:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: