• Húgysav és a magas vérnyomás összefüggése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Milurit szedésekor köszvényes roham vesz elő, igy a Milurit szedését nem is tudom folytatni. Van-e a diétán kivül más megoldás a húgysav csökkentés érdekében? Augusztusban volt egy tachykardiás rohamom (180 pulz/min). Katéterezéssel úgy néz ki, hogy a probléma jelentősen javult. Vajon a köszvénnyel nem hozható-e össze a ritmuszavarom, ill. a magasvérnyomásom. Egyébként nem vagyok különösebben stesszes. Üdvözlettel: maripeter

        WEBBeteg szakértő válasza a húgysavcsökkentés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos Magyarországon egyéb húgysavszintet hatékonyan csökkentő gyógyszerek (probenicid, sulfinpyrazon, vagy benzbromaron) nincsenek forgalomban. Ha magas vérnyomás is van, a losartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő javasolt, mert annak van hugysavcsökkentő hatása is. Ezen kívül a zsírcsökkentő fenofibrát szintén hugysavcsökkentő hatású. Tehát egy komplex metabolikus zavar esetén kezelni kell a zsírszintet, a vérnyomást, illetve a diéta is alapvetően fontos. A ritmuszavar azonban nem valószínű, hogy összefügg a betegséggel.

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

         

        Kedves kérdező!


        A ritmuszavar valószínűleg nem függ össze a köszvénnyel, de a magas húgysavszint gyakran társul metabolikus szindrómához (hasi elhízás, kóros vérzsírszintek, emelkedett vércukor, magasvérnyomás). Ha a Miluritot nem bírja, marad a diéta - csökkentett fehérjebevitel, fokozott folyadékfogyasztás, alkoholtilalom, túlsúly esetén fogyás csökkentheti a húgysavszintet. Esetleg megpróbálható átmenetileg a Milurit mellett kolhicin, gyulladáscsökkentő adása, melyek kivédhetik a kezdeti adagolás melletti rohamokat, bár többnyire csak tünetmentes esetben javasolják a Milurit elkezdését - ez ügyben konzultáljon reumatológussal. Bizonyos vérnyomáscsökkentők, mint pl. a losartan hatóanyagúak,   kedvezően hatnak a húgysavszintre (a losartan fokozza a húgysavürítést), ez is megpróbálható.

         

         Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 21:41:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: