• Bizsergő láb

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! /Doktornő!

        Érdeklődnék, vajon milyen okai lehetnek annak, hogy a bal alsó lábszáramban furcsa bizsergést érzek majdnem egy hete. Mintha belül halvány kis pezsgés futna végig bizonyos időközönként, ritmusosan, periódikusan. Ez kívülről nem érzékelhető, ha odarakom a kezem, akkor tapintani nem tudom. Főleg akkor jön ki, amikor ülök vagy fekszem, illetve sokszor, ha csak állok. Ez a bizsergés inkább nagyon idegesítő, nem fájdalmas!

        Lehet rossz cipőtől vagy a sok ülőmunkától, rossz tartástól? Mert érzem, a lábfejem, a bokám sokszor fáj egy-két cipőm viselése után, kimondottan jól esik, amikor megnyomkodom, és a térdem is néha rossz, lehet, szintén üléstől és a cipőktől?! Éppen ezért a lábamat szoktam tornáztatni, de lehet, hogy nem szakszerűen?  És ha ez a baj, akkor miért csak az egyik lábam bizsereg?

        Vagy valami komolyabb dolog is lehet a háttérben, esetleg valamilyen érprobléma, trombózis vagy hasonló? És egyáltalán, ezt a fura érzést milyen orvossal kell megosztanom, milyen szakterületre tartozik? Vagy legyek türelemmel, majd elmúlik?

        41 éves nő vagyok, eddig ilyen problémám nem volt, úgy tudom, a vérnyomásommal nincs baj, viszont pajzsmirigy alulműködésem van, de szerintem ehhez nincs köze. Szerintem viszerem sincs, úgy értem nincs gyulladt viszerem, nem fáj, nincs megdagadva a lábam... Semmi más külső jelet nem veszek észre....

        Előre is köszönöm válaszukat...

        Tisztelettel: "hadita"

         

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagzsibbadás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírás alapján ez a bizsergés leginkább zsibbadásnak tűnik. Ez lehet attól pl. hogy helyileg valamelyik érzőideget nyomja valamilyen képlet, pl. Baker cysta, de lehet artériás keringészavar, cukorbetegség, vagy B-vitaminhiány is. A pajzsmirigy alulműködés is nagyon sokféle tünettel járhat együtt (pl. myxoedema), de ha megfelelő hormonpótlást szed, akkor nem kellene, hogy gondot okozzon. Háziorvosától kérjen segítséget, hogy a megfelelő szakrendelésre elirányítsa. Lehet, hogy elsőként érdemes lenne reumatológiai szakrendelést felkeresni, ott is tudnak UH vizsgálatot kérni. Az ideggyógyászaton tudják megvizsgálni, hogy van-e valamilyen érzészavar a háttérben.

        Tisztelettel:

        Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-06 20:31:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 12:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: