• Derékfájdalom császármetszés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Három császármetszésem után nagyon fáj a derekam. Az első két műtét altatásban történt, azután még minden rendben volt. A harmadik viszont érzestelenítésben, és azóta(?) nagyon sokszor fáj a fejem és a derekam. A fejfájás még nem olyan vészes, de a derékfájás már igen. Előfordúl, hogy a 15 hónapos kislányomat alig tudom a kiságyába betenni. A derekam bal oldala sokszor belenyilallik, amikor le szeretnék hajolni. A felemelés is ilyen gondot okoz. Válaszát előre is köszönöm. Erzsébet

        WEBBeteg szakértő válasza a derékfájás témában

        Kedves Erzsébet!

        Úgy gondolom, hogy a derékfájdalma nem magával a műtéttel hozható szoros összefüggésbe. A spinalis érzéstelenítés során 2 csigolya között elég mélyen bejutnak a gerincvelő által körülvett csatornába, és az ott lévő folyadékba, a liquorba fecskendezik az érzéstenítőt. Ez egy zárt tér, amely a külső részekkel csak azon a tűszúrásnyi lyukon keresztül közlekedhet átmenetileg, ezáltal minimális szivárgás előfordulhat. Ennek következménye, hogy változik a nyomás ebben a zárt folyadéktérben, ez általában néhány napig, ritkább esetben hosszabb ideig tartó fejfájást okozhat.

        A derékfájdalmát inkább a gerinc túlerőltetése okozhatja, egyébként általában is ez a leggyakoribb oka a derékfájásnak. Maga a terhesség is természetesen nagy terhet ró a gerincoszlopra, majd ezt követően a gyermekek emelése a szalagok, illetve a gerincoszlop melletti izomzat túlzott igénybevételét okozza. Ehhez hozzájárul még általában az is, hogy ilyenkor idő hiányában nem tornázik az ember, tehát az izmok, kisízületek sérülékenyebbek.
        Én elsősorban a gerinctornát, úszást ajánlom Önnek! 

        Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-20 15:10:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: