Keresztszalag (dupla sérülés)

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Roland fiam a 17. életévét szinte közvetlen karácsony után ünneplő fiamnak az elmúlt években volt és van baja a térdével. Először 2018. október 28-án egy (idegenbeli) mérkőzésen egy balszerencsés ütközésnél kiment a térde. Először nem tűnt súlyosnak, hisz folytatta a meccset (még kb. 10 perc volt hátra az első félidőből) , de a félidőben lecserélték és a meccs második felében végig ápolták a kispadnál. Sajnos látható volt, hogy nagyon nehezen tud lábra állni és a térde is eléggé csúnya, így nem volt kérdés, hogy hazafelé úton a kórházi sürgősségi osztály felé kell venni az irányt. Ott megállapították, hogy a jobb térdében részlegesen elszakadt a keresztszalagja. Akkor 1 hét gipszsín, 2 hét fekvőgipsz és 3 hét járógipsz mellett majdnem negyedéves gyógytorna valamint sportági fejlesztő munka következett. Aztán egészen ez év augusztus 28-ig nem volt probléma. Elmondása szerint az aznap délelőtti testnevelés órán már érzett valamit a térdében, ami később enyhült és ebből kifolyólag részt vett a délutáni edzésen is. Az edzésen újra kifordult a térde és egy roppanó-pattanó hangot hallott a térde irányából. A felnőtt csapat korábbi edzése miatt jelenlevő csapatorvos elsődleges vizsgálata (persze valós eszközök nélkül) alapján keresztszalag sérülést szenvedett és mentőt hívtak hozzá. A kórházban sajnos kiderült, hogy a jobb térdében az elülső keresztszalag elszakadt, a középső szalag megnyúlt, a gyűrűporc is levált. Mivel kiskorú így a szalagpótláshoz kérik az engedélyünket. Itt a műtétbe való beleegyezés, ill. a beleegyezés megtagadása, vagyis a műtét elutasítása. Figyelembe véve, hogy a vizsgálatok alapján a térdében levő csontok növekedése nem zárult még le így a műtét is járhat kockázatokkal. Emellett értem az ő érveit is, hogy immáron 10 éve ott van minden olyan edzésen, edző- és tétmérkőzésen aktívan, amelyen részt vehet és ennyi időt nem akar kukába helyezni. A kezelőorvosai szerint most már nem ajánlanák neki a sport folytatását mindaddig, amíg a pótlás meg nem történik, hisz a korábbi sérülése is némileg károsította a porcokat és a jelenlegi sérülése ezzel is összefügghet valamint még erősebb károsodások jelentkeztek a többi porcos felületen is. Ön véleménye szerint a megismétlődő sérülés után mennyivel kockázatosabb a műtét elhalasztása (főleg úgy, hogy a fociedzésen bekövetkezett sérülés csak tetőzte a tesi órán történt sérülést) , ameddig a növekedése befejeződik, mint annak mostani elvégzésébe való szülői beleegyezés megadása? A sportkarriert (ami szülői szemmel kevésbé, míg saját szemszögéből „nagyon” fontos) figyelembe véve melyik a célszerűbb megoldás és milyen hátrányt jelentene vagy jelenthetne, hogyha a növekedés lezárultáig esetleg fel kellene hagyjon a versenyszerű focival? (2020.09.13) A mélységesen megtisztelő, megnyugtató segítségét és válaszait előre is köszönöm! Zoli egy érdeklődő szülő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza meniscus sérülés témában

Üdvözlöm!

A keresztszalag-pótlás lehet halasztott beavatkozás, bár természetesen a keresztszalag hiánya fokozott terhelés a térdnek. Ugyanakkor a meniscus sérülést (porcos gyűrű) szükséges ellátni artroscopiával, mert az sok fájdalomtól, és további ízületi felszíni porcsérüléstől megóvhatja.

Amennyiben a növekedés nem zárult le, úgy a keresztszalag-pótlás nem javasolható mert annak során a térd körüli növekedési zónák átfúrásra kerülnek, amely aszimmetrikus növekedést okozhat.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. szeptember 14., 14:04; Megválaszolva: 2020. október 06., 22:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Állhat a panaszok hátterében...
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom