• ADt terápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Erős hát-derékfájás és lábzsibbadás miatt küldött orvosom ct és röntgen vizsgálatra. Ezek gyorsan el is készültek, a következő orvosi vizsgálat időpontja azonban beláthatatlan időben van. A leleteim a következők: Ct: A lumbalis lordosis íve kissé mérséklodött. A csigolyatestek magassága megtartott. A csigolyák közti rések dorsalisan mérsékelt fokban beszukültek, az L.IV. discusrés diffúz jelentosen beszukült, itt keskeny vacuum fenomén is megfigyelheto. Az L.IV-L.V. csigolyatestek egymás felé nézo fedolemezei kissé egyenetlenek, itt subchondralis sclerosis figyelheto meg, peremeiken csorök vannak. A fenti eltéréseknek megfeleloen a discusok elkeskenyedtek. Az L.III-L.V. csigolyák proc. spinosusai között álízületek alakultak ki. A kisízületekben is arthrosis jelei, mely az L.II-L.III. között, jobb oldalon a legkifejezettebb. Az L.V. csigolyatest jobb oldalában 14 mm nagyságú, haemaniomara jellegzetes képlet látható. Az L.IV-L.V. csigolyák közti discus enyhe eloboltosulása (bulging) látható, mely a kilépo gyököket nem érinti, nem comprimalja. Az L.V-S.I. közti discus enyhe centralis protrusioja figyelheto meg, a kilépo gyököket nem érinti. A látótérbe került alsó háti gerincszakaszon elorehaladott degeneratív eltérések, durva mészfelrakódások ábrázolódnak, csigolyák közti rések diffúz kp. fokban beszukültek. A Th. L.X. csigolyatest felso fedolapján Schmorl herniara utaló elváltozás látható. A Th.XI-Th.XII. a csigolyatestek között dorsalisan 6x3,5 mm nagyságú mészfelrakódás látható, mely a gerinccsatornát enyhén szukíti, a durán kis benyomtaot okoz, a myelont nem comprimalja. Melléklelet: A májban egy 13 mm és egy 6 mm nagyságú hypodens, kerekded képlet ábrázolódik, melyek elsosorban cystának felelhetnek meg. Vélemény: Protrusio disci L.V-S.I. Gyöki érintettség CT morfológia alapján nem látszik. Spondylarthrosis et discopathia. Haemangioma vertebrae L.V. susp. Cystae hepatis susp. Röntgen: A csontok ásványanyagtartalma csökkent, a csigolyák magassága megtartott. A háti, lumbalis gerincen nagyfokú spondylarthrosis látható. Az L. IV. S. I. csigolyák közti rések beszukültek. A háti gerincen értékelheto scoliosis nem látszik, a lumbalis gerincen néhány fokos jobbra convex scoliosis látható, torsioval. A sacroiliacalis izületi rések megtartottak, az ízfelszínek scleroticusak. A csípoizületekben kisfokú arthrosis van. Kérem, számomra is érthető módon értelmezze a leleteket . A fő kérdésem azonban az lenne, hogy a Bene Máté által szorgalmazott ADT terápia folytatása hasznos lehet-e az állapotom javítására. https://porckorong.hu/ Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a gerinc CT témában

        Kedves Kérdező! Fő kérdésére sajnos részletesen nem tudok válaszolni, de igen, hasznos lehet az ADT. Főleg, mivel a CT leírás alapján nincs szüksége műtétre, és sokára jut orvoshoz. Ha hamar el tudja kezdeni, akkor szerintem mindenképpen érdemes megpróbálkozni vele. A leletek alapján valószínűleg gyógytornáznia kell majd. Leleteit röviden összefoglalva: az ágyéki gerinc röntgen és CT vizsgálati leletén az LIV és SI csigolyák közötti porckorongok (utolsó kettő) kopás miatt ellapultak, emiatt a csigolyák közötti rések beszűkültek. A köztük levő két porckorongon kiboltosulások is megfigyelhetők, amik azonban nem okoznak ideggyöki nyomást. Az ágyéki gerincen kis gerincferülés is látszik, de a háti szakaszon már nem. A gerinc kisízületei nagymértékben elkoptak, és a csigolyák hátsó nyúlványai is összeérnek (ez nem nagy baj, inkább a testtartástól szokott lenni). A háti szakaszon is meszesedés mutatkozott, a megszokottnál nagyobb mértékben. De a csípőízületein csak enyhe porckopás van. A háti XI és XII csigolyái között is van egy kis mészfelrakódás, ami a gerinccsatornát szűkíti és a kemény agyhártyán benyomatot okoz, de a gerincvelőt nem éri el. Mellékleletként a májban cystát találtak, ami miatt háziorvosát kell majd felkeresnie. Remélem, érthetően összefoglaltam a leletét! Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. július 21., 13:48; Megválaszolva: 2020. július 21., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.