• Syringomyelia és syringobulbia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen értelmezni az alábbi leletet: A craniospinalis átmenet szabályos.A nyaki lordosis mérséklődött , a cervico-dorsalis átmenetben enyhe jobbra convex scoliosis látszik.A csigolyákon spondylarthrosisnaki megfelelő eltérések,a C.III. -C.VI. csigolyák dorsalis peremei a canalis spinalis felé beemelkednek,liquortéren benyomatot okoznak.A discusok dehydráltak,dorsalisan elkeskenyedtek.A C. IV. discuson látszik a középvonalban enyhe protrusio ,mely a durazsákon enyhe benyomatot okoz. A C.V.- C.VI. magasságában a canalis spinalis dorsal felől szűkitett ligamentum flavum egyenetlen meszes megvastagodása miatt. A myelon nyaki szakaszon szabályos . A Th. II. csigolya magasságában a T2 súlyozott sagittalis felvételeken myelon szélesebb ,dorsalis részében jelfokozódás látszik,de tekintettel .hogy a látótér határán van az eltérés ,műtermékesség miatt egyértelmű állásfoglalás nem lehetséges. Vélemény: Syringomyelia nem igazolódott. A Th.II.csigolya magasságában a myelon szélesebb,dorsalis részében a jelfokozódás látszik,de egyértelműen nem minősíthető. A canalis spinalis szűkülete a C.IV.-C.VI. csigolyák magasságában degenerativ eltérések miatt. Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel

        Dr. Puskás Réka válasza a nyaki MR lelet témában

        Kedves Kérdező! Nyaki MR lelete ezt jelenti: a fej-nyak átmenet szabályos, a nyaki gerinc normál görbülete csökkent, a nyaki háti átmenetben kis gerincferdülés látszik. A nyaki csigolyákon kisízületi porckopás látszik, ami benyomatot okoz a gerinccsatornán is. A porckorongok kicsit lelapultak, víztartalmuk csökkent. A 4. nyakcsigolya alatti porckorongon kis középvonali kiboltosulás van, ami eléri a kemény agyhártyát. Alatta szalagmegvastagodás szűkíti a gerinccsatornát egy kissé. A gerincvelő rendben van. A 2. háti csigolya magasságában a gerincvelő szélesebb, de nem látszik elég jól, mert a felvételek ebben a magasságban már nem tökéletesek, kiesik a vizsgált részből ez a terület. Véleményként a Th II (2. háti) csigolya magasságában bizonytalan gerincvelő elváltozást írtak le illetve a nyaki gerinccsatorna szűkületét kopásos csigolya elváltozások miatt. Ennél többet sajnos nem tudok írni róla. Az MR leletet mindig a klinikai állapottal együtt kell értékelni. Beszélje meg kérem a leletét neurológussal, vagy a felvételt javasló orvosával. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. június 19., 15:42; Megválaszolva: 2020. június 25., 23:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.