csontritkulás

Én kérdeztem a T-score eredményről tisztelt Doktornő,és nagyon szépen köszönöm pontos válaszát! Pozitív előjelű eredményekről van szó. /2016-ban 0.89, 2019-ben 1.91/ A javulás oka valószínűleg a Kliogest hormonpótló gyógyszer, amit három éve szedek. Azért kérdeztem Öntől,hogy ez javulás-e,mert a háziorvos azt mondta,ez romlás, csontritkulásom van, pedig ő látta a leletet, pozitív számokról beszélünk. Az is rá van írva mindkét eredményre, hogy WHO l szerinti állapot. A csontsűrűség nem lehet káros? Úgy értem, lehet túl sűrű a csont? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza csontritkulás témában

Kedves Kérdező!

Ha ezek pozitív számok, akkor javulásról van szó. Háziorvosa talán nem vette észre, hogy nem negatívok az előjelek, mert nem szokványos, hogy ilyen értékeket lássunk. Önnek nincs csontritkulása.

T score nagy mintából számított középértékhez képest értendő, tehát azt jelenti, hogy a korosztályos átlag csontminőségéhez képest önnek jobb a csontminősége. Ezek az értékek nem kórosak, nem kell aggódnia, hogy "túl sűrűek" lennének a csontjai.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. február 04., 20:24; Megválaszolva: 2020. február 06., 15:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ösztrogénhiány és csontritkulás...
Tisztelt Doktornő. Édesanyám 70 éves csontritkulása van, állítólag ösztrogén hiány miatt. 1992.02. hóban műtötték nőgyógyászatilag / nem...
Van-e probléma a gerincemmel
Hát és keresztcsont ill derékfájásaim vannak. Rtg eredményeim.Fokozott háti kyphosis, a csontok porotikusak, a VII. csigolya ventrál felé ék alakban...
D vitamin szedése
Tisztelt Dr! 55 éves nő vagyok. Rendszeresen járok csontritkulás vizsgálatra. Az utolsó vizsgálat minimális romlást mutatott ki. Ismerősöm...
Térd fájdalom, mr eredmény
Tisztelt Hölgyem! A segítségét szeretném kérni az alábbiakban. 1 hónapja hiarulon savas injekciót kaptam a térdembe. Azóta is fáj, szúr. Voltam...