• Lapocka tájéki fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Két hónapja érzek enyhén sajgó-szúró jellegű fájdalmat a bal lapockám környékén. Mozgásra nem,inkább éjjel,huzamosabb ideig tartó fekvésnél jelentkezik,illetve ugyanazon az oldalon,a bal vállamban érzek fájdalmat,ami a bal karomba sugárzik,enyhe bizsergő érzéssel. Laborvizsgálaton vashiányos vérszegénységet állapítottak meg,(ami már több mint egy éve fennáll), illetve kicsit magasabb volt a fehérvérsejt számom: 11,5 G/l (ref.érték: 4,5 - 11,0 G/l) Háti MR vizsgálat eredménye: -------------------------------- T1, T2 súlyozott STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a C.VII. csigolyától az L.I,. csigolya magasságáig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk a középső háti szakaszról. A gerinc íve diszharmónikus, a háti kyphosis íve fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. A zárólemezeken helyenként egy-egy Schmorl benyomat látható. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A Th.VII. discuson minimalis bal paramedialis protrusio látható. ------------------------------- Hasi-kismedencei,ízületi ultrahang,illetve tüdő CT nem mutatott rendellenességet. Panaszaim sajnos azóta sem szűnnek,sőt,már a bal oldali hónalj résznél is érzek fájdalmat,ami izomfájdalomnak tűnik. Ha felemelem a karom,feszülést érzek a hónaljárok hátsó részénél,illetve nyomásra érzékeny,izomláz szerű fájdalom. Tanácstalan vagyok,nem tudom mi lehet,ami ilyen hosszú ideje fennáll. Nagyon félek a daganatos megbetegedésektől. Doktornőtől szeretném kérdezni,hogy az MR-lelet,és a tüneteim alapján mit valószínűsít,illetve,hogyha rosszindulatú elváltozás állna a háttérben,akkor azt a háti MR kimutatta volna,vagy külön el kell végeztessek egy vállízületi lágyrész MR-t is? Köszönettel: Mónika

        Dr. Puskás Réka válasza a háti fájdalom témában

        Kedves Kérdező! Az MR leleten nem mutatkozott olyan elváltozás ami a panaszaiért felelős lenne. Maguk a panaszok egyébként a nyak vagy a felső háti gerincszakasz problémáira jellemzőek, innen mennek a kisugárzó fájdalmak a váll, kar és a lapocka területére. Mivel mozgásra nem változik a helyzet és inkább éjjel jelentkezik, kivizsgálást szoktunk javasolni. Beszélje meg a panaszait háziorvosával, különösen, ha fél a daganatos betegségektől. Mellkasi röntgen vizsgálat, hasi (főleg felső hasi) ultrahang vizsgálat, szükség szerint belgyógyászati vizsgálat illetve esetleg az emlő szűrővizsgálata javasolható első körben. De meg kell említeni, hogy a vashiányos állapot is szokott háti fájdalmakkal járni. Természetesen részletes mozgásszeri betegvizsgálat is javasolt, abból meg lehet állapítani a mozgásszervi okokat. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. július 26., 20:54; Megválaszolva: 2019. július 30., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: