• mr lelet kiértékelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! kérném mri leletem értelmezésében, köszönettel Kovács László A lumbalis gerinc MR vizsgálata, sagittalis T1, T2, STIR, coronalis és axiális T2 súlyozott szekvenciák készültek. A lordosis elsimult, érdemi oldalirányú görbület nem látszik. A corpusok magassága rendes, a peremeken egy-egy kis felrakódás mutatkozik. A caudalis kisízületekben mérsékelt arthrosis ábrázolódik. A zárólemezek helyenként egyenetlenek, a lumbosacralis átmenetben Modic I. degeneratio látszik, a széleken zsírlerakódás már megindult. A conus az L.II. magasságában végződik, jelviszonyai szabályosak. Az alsó háti és felső három lumbalis porckorong kórjelzően nem ér túl a peremeken. A gerinccsatorna tágassága megőrzött. A gyökök szabadok. Az L.IV./V. discus dehidrált, körkörösen enyhén túlér a peremeken, területén bal foraminalis, a kilépő gyököt kissé diszlokáló körülírt előboltosulás is megfigyelhető. Az eredő gyökök modelláltak, de nem komprimáltak. Az L.V./S.I. discus ellapult, körkörösen kissé szétterül. Mindkét eredő gyök modellált, de nem komprimált. A jobb forament a discus előboltosulás és csontos degeneratív eltérések szűkítik, a kilépő gyök részlegesen komprimált. Vélemény: Mérsékelt fokú degeneratív eltérések. L.IV./V. kezdődő discopathia jelei, bal foraminalis apró protrusio. L.V./S.I. discopathia, jobb foramen szűkület.

        Dr. Bálint Anita válasza a mr lelet kiértékelés témában

        Tisztelt Uram! MR felvételén kezdődő porckorong degeneráció jelei észlelhetőek az L.IV-V. korongnak megfelelően, illetve az utolsó ágyéki csigolya porckorong kitüremkedése, mely sérvmegelőző állapotnak is megfelelhet. Emellett a kisízületekben porckopás valamint a csigolyák peremein meszesedés látható. További kérdésekkel keressen bátran! Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. július 12., 10:39; Megválaszolva: 2019. július 16., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: