• Ágyéki gerincről natív CT vizsgálat, előforduló panasz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egy fertőzéses megbetegedést követően jelentkeztek ízületi panaszaim, melyek fokozatosan lecsengtek, viszont több, mint 2 hónapja a következő panasszal élek: Éjszakai (3-4 óra) deréktáji "nyomó (olykor-olykor égető)" fájdalom, mely felkelést követően szép lassan megszűnik. (Napközben egyáltalán nem jelentkezik még hasonló panasz sem). Az ágyéki gerincről készített natív CT vizsgálat az alábbiakat tartalmazza: A lumbalis lordosis íve csökkent. A corpusok normalis magasak, zárólemzek épek. L-S átmenet rése dorsalisan kissé szűkebb. A többi intervertebralis rés normalis tágasságú. L.I.korong eltérés nélkül. L.II.korong síkjában minimális körkörös protrusio látható. L.III,IV.korong szabályosan ábrázolóik. L.V.korong dorsalisan laposabb. L.V.korong síkjában minimalis medialis protrusio látható. A gerinccsatorna közepesen tág, szabad. A jobb oldali SI rés normalis tág, szabályos ízfelszínek. A bal oldali SI rés egyenetlenül szűkebb, kifejezett subchondralis sclerosis ábrázolódik. Azt szeretném megtudni az Ön készséges válasza alapján, hogy tartósan számíthatok a jövőben éjszakai nyugtalanságra a deréktáji fájdalomból kifolyólag, valamint mivel lehetne a panaszomat enyhíteni, esetleg teljes mértékben megszüntetni? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

        Dr. Bálint Anita válasza a derékfájás témában

        Tisztelt Uram! Az elmondott panaszok alapján gyulladásos eredetű gerincpanaszokról lehet szó, melyek az említett infekciót követően akár még hónapokig fennállhatnak reaktív arthritist okozva. A CT lelet eredménye szerint a II, és V. porckorong síkjában van némi körkörös illetve mediális kitüremkedés, de ezek az elváltozások nem okoznak ilyen panaszokat. A gyulladásos derékpanaszokat okozhatja spondylodiscitis (csigolyaközti porckorongok és/vagy a csigolyatestek zárólemezeinek gyulladásos megbetegedése), sacroileitis, reaktív arthritis és az Ú.N. Seronegatív spondílarthritisek betegségcsoportba tartozó betegségek. Gyulladásos eredetet további képalkotó (MR, csontszintigráphia- pl oedema spondylodiscitis, sacrolileitis kimutatására) illetve laborvizsgálatokkal lehet kizárni vagy alátámasztani. Reaktív arthritis diagnosztikájában a klinikai kép, a illetve megelőző infekció bizonyítékai a legfontosabbak. Emellett a kórokozó direkt, vagy indirekt kimutatása, vagy az ellene termelődött ellenanyagok igazolása lehetséges pl. anti-streptolysin titer (AST) meghatározásával, illetve egyéb szeronegatív spondylitisek kizárása alapján lehetséges. Laborvizsgálatok között a fokozott vörösvértest- süllyedés, CRP-pozitivitás, AST és emelkedett fehérvérsejtszám jelenléte lehet fontos. A kórokozó sikeres kimutatása esetén antibiotikus kezelés szükséges. A lezajlott fertőzés igazolásához szerológiai vizsgálat szükséges, ahol a specifikus antitest megjelenése a jellemző (AST). Az IgM típus friss, az IgG régi lezajlott infekcióra utalhat. Fontos laboratóriumi jel lehet még az antitest titer változása, emelkedése is. Terápiájában a penicillinek mellett elsősorban a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket alkalmaznak, krónikus esetekben az úgynevezett bázisterápia (salazopyrin, methotrexat, stb.) alkalmazása szükséges Kiegészítésképpen fizioterápia. Gyulladásos eredetű derékpanaszok hátterében fontos a kiváltó ok tisztázása, és az oki kezelés. Javaslom, hogy mielőbb keresse fel CT vizsgálatot kérő orvosát. Üdvözlettel:

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 05., 18:25; Megválaszolva: 2019. március 10., 16:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! KB 4 hete napi rendszerességgel fáj a bal térdem! Nem nagy fájdalom, inkább csak kicsi zavaró jellegű! Voltam vele ultrahangon, melyet mellékelten megküldök! Az lenne a kérdésem, hogy mennyire sürgős megműtteni a térdem,...
        Pár hónapja a jobb fel karom hol időszakosan hol folyatosabban éjjel és nappal is fáj és fajdogal. Rendszeresen jártam edző terembe, gondoltam erősíteni kell a felső testemet, szakmai edzővel. De a fájdalom azóta se csökken. Szedek porc és...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 86 éves Hozzátartozóm márciusban elesés következtében csípőtáji törést szenvedett. Diagnózis: S7210 Fract. Rev. Pertrochanter fem l.d. Lelet: Medence ap. jobb csípő 2 ir. /2019.03.20./: Bal oldalon az...
        Egy évvel ezelőtt csípőprotézis műtétem volt. Azt szeretném kérdezni, hogy van egy masszázsfotelem, használhatom-e azt egyáltalán? erre a kérdésre még nem tudtam választ kapni, csak bizonytalant. Válaszát előre is köszönöm! Éva
        Tisztelt Doktornő! Több mint egy féléve nagyon fáj a csípőm , néha úgy érzem mintha kiugrana, máskor teljesen tünetmentes. Túlsúlyom nincs 176cm/61kg. Voltam a panaszommal doktornál, aki azt mondta hogy a semmi probléma a tavaly nyáron...
        T.Doktornő, Bak lábam fáj (külső fele) és a talpam külső íve enyhén zsibbad. Néha keresztcsonti fájdalmam is van. Csináltattam MRt, ezt csatolom. Mit tanácsol? Köszönöm a válaszat. T. RG L-S gerinc MR natív vizsgálat: Coronalis síkú...
        Tisztelt Doktornő! Fuvolatanárnő vagyok. 3 éve kezdődtek az egészségügyi problémáim, melyek miatt az egyetemet is halasztanom kellett annó. 2016 júliusában ínhüvelygyulladást diagnosztizáltak mindkét kezemben a sok gyakorlástól. Miután...
        Februárban teljes külső bokaszalag szakadást állapítottak meg és lehet még a középső is mert instabil a bokám plusz vagy porc vagy csont is letörhetett mert minden befele fordításnál kattan a bokám.4 hétig légpárnás sínt viseltem most...
        Jó napot kívánok! 3-4 évvel ezelőtt súlyzós edzést követően egy rosszul végzett nyújtáskor oldalirányban magam felé húztam az alsó lábszárat és egy roppanást éreztem a jobb térdemben. Akkor komolyabb problémát nem tapasztaltam, 1...
        Térdproblémám orvoslásához artroszkópiás térd műtét lenne szükséges (közel három éve már volt egy meniscus műtétem, de sajnos ismét fájdalommal jár a gyaloglás), ahol a korábbi műtét zárójelentése, a legutóbbi MR és a panaszok...