• Ösztrogénhiány és csontritkulás gyógyítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő. Édesanyám 70 éves csontritkulása van, állítólag ösztrogén hiány miatt. 1992.02. hóban műtötték nőgyógyászatilag / nem volt még 44 éves / kivették mind a két petefészkét, és a méhtestét. 2016.10.hóban szeméremtestéből távolítottak el egy darabot a a sokszor gyötrő viszketés miatt./ ha jól tudom kraurosisa volt/ Gyors mozgású dolgos Asszony a, aki háztartást vezet, ház körül dolgozik biciklizik heti 2-3 alkalommal. Idén szeptemberben elment szüretelni sokat kellett hajolni, azóta viszont nem múlik el a derékfájása, tovább a bal lábánál fáj a forgója, sőt néha belenyialal a fájdalom a lábába a húsba, vádlinál. Naponta szed 1 db Damona kalcium + D3 + K2 táplálékkiegészítő tablettát. Elég csípősen étkezik, napi 2 kávét fogyaszt. Ösztrogén potló, hormonpótló krémet kapott( Ovestin), de attól pedig külső nemi szervi vérzése volt Tisztelt Doktornő Engedelmével bemásolnám Édesanyám Reumatológia, Radiológia, és Csontsűrűség leletét Önnek. Reumatológia /2017.09.27/ St: C gerinc, vállak kissé kötöttek. Vállak crepit. Fok.háti kyphosis.Lumb.lord.megtarott. Trap izomzat spast. Föld-ujj táv 10 cm. Gerinc ütöget. nem érez. Lasegue neg. Csípők végállásban kötöttek. Térd mozgás szabad, crepit.varus állásban. Av reflex kp.élénk, egyenlő. Lábfej dorsal flex.ereje megtartott. DG:OP DEXA, RTG foly. Diagnózisok:M8100/3-Postmenopausalis osteoporosis Radiológia vélemény/2017.09.27/ -Lumbalis gerinc kétirányú felvétel -Medence AP felvétel -Összehasonlító térdfelvétel( AP) Álló felvételek: A csigolyák mésztartalma csökkent. Az L-S rés enyhe mértékben beszűkült. A határoló peremeken főként a caudalis részén és ventralisan csőrszerű kis csontos felrakódások vannak. Csigolya magasságok megtartottak. Csípőizületi rések, femur fejek megtartottak. A medencét alkotó csontok szerkezete is minimálisan porotikusabb. Térdizületi rések megtartottak. Csontszerkezeti eltérés nem látható. Csontsűrűsség. Exam date, Analyse date: 02/10/2017 Kor: 69 év Menopausa: 44 év Magasság: 157 cm Súly 83 kg. R.O.I. BMD(g/cm2) BMC(g) Area(cm2) Z-score T-score Neck 0.604 2.68 4.44 -0.5(90%) -2.2(70%) G.T 0.558 6.39 11.45 -1.3(81%) -2.7(67%) InterTro 0.769 12.23 15.91 -1.6(77%) -2.8(66%) Total Hip 0.670 21.30 31.80 -1.4(80%) -2.7(67%) Ward 0.573 0.40 0.69 NC( NC%) NC ( NC %) Szretném megkérdezni a radiológiai és a reumatológia vélemény alapján Édesanyám állapotát? Szeretném megkérdezni hogy ezek az értékek mit jelentenek, és mit jelentenek ezek a számok? Ezek az értékek milyennek számítanak? Valóban az ösztrogénhiány miatt van Édesanyám csontrikulása? Ha igen hogyan lehet az ösztrogénhiányt kezelni, súlyosabb mellékhatás nélkül? Hogyan lehet, és kell -e Édesanyám esetében a csotritkulást kezelni, milyen alternatív módszerekkel, esetleg milyen gyógyszerrel, bármi egyébbel aminek a mellékhatása csekély és nem súlyos? / pl nyelőcső szűkület/ Milyen vitaminokat lenne érdemes szedni, hogyan étkezni, és kellene kerülnie? Köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Péter.

        Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás témában

        Kedves Kérdező! A radiológiai vélemény alapján Édesanyjának kicsit kopott a gerince, kicsit kevesebb a mésztartalom a csontjaiban, de nincs ennél nagyobb baja. Vizsgálat nélkül ez így rendben is van, nincs törése, csigolya összeroppanása, nincs csípő kopása, térde rendben, szóval gyakorlatilag kornak megfelelő röntgen kép. Viszont nem magyarázza egyértelműen a panaszokat, ami nem baj, mert erre nem feltétlen alkalmas a röntgen. Súlyos betegséget nem látunk rajta. A reumatológiai vizsgálati lelet sem igazít el olyan tekintetben, hogy pontosan miért vannak fájdalmai az Anyukájának. A DXA lelet csontritkulás mutat a csípőtájon, ami tényleg van, de nem súlyos, csak kicsit haladja meg a csontritkulásra utaló értékeket. Viszont kezelésre szorul. A csontritkulás valóban ösztrogén hiányra vezethető vissza, viszont ebben az életkorban már minden asszony ösztrogénhiányos, tehát nem ösztrogén kezeléssel szoktuk a csontritkulást kezelni, hanem más gyógyszerekkel. D vitamint és kálciumot kell pótolni csontritkulás esetén és ha magas törésrizikója van a betegnek, akkor más gyógyszereket is kell adni. Ezt a reumatológus tudja eldönteni. A nyelőcső szűkület nem tartozik a csontritkulás gyógyszerek mellékhatásai közé, csak egyes tabletták hibás szedése esetleg okozhat ilyen hatást, ezzel nem kell számolni, csak az utasításnak megfelelően venni be a gyógyszert, ha netán olyat kapna. Mellékhatás mentes ösztrogén kezelés tudomásom szerint nincs, de a csontritkulásra ebben az életkorban nem is olyan gyógyszert szokunk adni. Bízzon az orvosaiban és nyugodtan beszélje meg velük az aggodalmakat! Ilyen kezelést megtervezni interneten sajnos teljesen lehetetlen. Remélem azért tudtam segíteni! Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2018. november 19., 14:10; Megválaszolva: 2018. november 20., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Otthoni baleset következtében fokozódtak a már régóta meglévő a gerinc problémám tünetei, röntgen felvétel készült, melynek értékelése az alábbi. Lelet: Ágyéki gerinc kétirányú felvétele + L-S átmenet...