• Röntgen lelet lefordítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Tegnap az alábbi szövegezésű röntgen leletet kaptam kézhez, és szeretném tudni, hogy mit jelent pontosan. Kb. 2-3 hét mire újra eljutok a rheumatológus orvoshoz. Lumbalis gerinc és L. - S. átmenet kétirányú felvétel történt. - A csontok mésztartalma megtartott. - A csigolyák magassága érdemben nem csökkent (a bevetülő háti csigolyák egészében kisfokban lelapultak). - Az ágyéki lordosis fokozott. - A porcrések dorsal felé szűkebbek. - A zárólemezek finoman egyenetlenek, hullámosak, az L.III. felső zárólemezén ki Schmorl-hernia van. - Az L.III.-S.I. csigolya egymás felé néző ventrális és dorsalis peremszélei megnyúltak. - A lumborsacralis kisizületekben arthrosis jelei. Bal sarokcsont oldalirányú felvétel is történt: - Csontszerkezeti eltérés, exostosis nem látható." Ennyi a lelet. Szeretném megkérni Doktornőt, hogy magyarázza el, hogy mi micsoda. Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a gerinc röntgen témában

        Kedves Kérdező! Lelete ezt jelenti: Az ágyéki gerincen a csigolyák magassága rendben, de a zárólemezeiken finom egyenetlenség van( nem baj). Az LIII nevű csigolya felső zárólemezén (szélén) egy kis benyomat van, ez vagy fejlődési hiba, vagy a porckorong okozta. Az LIII alatti csigolyákon kis meszesedés látszik és a csigolyák közti kisízületek is kopásnak indultak. Az egész ágyéki gerinc görbülete nagyobb a megszokottnál, emiatt a csigolyák kicsit hátra hajló helyzetben állnak, ennek megfelelő porckorong lelapulással a hátsó részeken. A sarokcsontja rendes, nincs rajta kinövés. Összességében az látszik, hogy kicsit lazább a gerince a normálisnál, és kicsit hátra hajlott helyzetben tartja. (mintha kitolná a tomporát) Ennek számos oka lehet, de leggyakrabban a csípő hajlított helyzetben tartása és a hasizomzat gyengesége szokott lenni. Gyógytorna fog segíteni a helyzeten. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2018. november 13., 11:22; Megválaszolva: 2018. november 20., 10:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: