Gyógyítható-e porckorong sérv műtét nélkül?

Tisztelt Dr. Úr/Nő! Évek óta fennálló deréktáji fájdalom miatt MR vizsgálaton vettem részt, melynek szakorvosi értesítőjét leírnám: A lumbalis lordosis íve elsimult. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremeken kezdődő spondylosis ábrázolódik. LII-ben 13 mm-es jelintenz képlet látható. Az intervertebralis discusok helyenként dehidráltak, érdemben nem laposabbak. Az LII korongon intraforaminalis mérs. protrusio látszik, mely az itt kilépő gyököt dislocálja. A protrudált szakaszban anulus ruptúrára utaló sávszerű jelfokozódás is látható. A többi magasságban kóros mértékű korong előboltosulás nem látható. A conus az LI. csigolya alsó zárólemezéig ér, jelmenete szabályos. A canalis spinalus átlagos tágasságú. Az alsó lumbalis szakaszon a kisízületekben arthrosis van. A sacroiliacalis ízületek megtartottak. Kérdésem; hová fordulhatok betegségemmel, igazán mitől lett sérvem? Hogyan kezelhetném? Várom szíves válaszát, megköszönve. Tisztelettel; Julianna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza porckorong sérv témában

Kedves Kérdező!

Ezzel a problémával mozgásszervi szakorvoshoz majd gyógytornászhoz kell fordulnia. Mindenképpen meg kell nézni az L II-ben látható jelintenz képletet, hogy mi lehet az (valószínűleg nem veszélyes) . A porckorong előboltosulás még nem jelent sérvet, bár kétségtelen, hogy közvetlenül a sérvesedést megelőző állapotot írtak le az MRI-n. A porckorong sérv, ha nincs sérüléses kórelőzmény, a testtartás és a mozgásminták hibájából, és a mély izomzat relatív gyengeségétől szokott kialakulni, csakúgy, mint a kisízületi arthrosis (porckopás) amit szintén találtak önnél. Ez az állapot műtét nélkül gyógyítható, de sokáig tart, mivel a mozgásmintákat megváltoztatni, egyes izmokat erősíteni úgy, hogy közben a napi életet is élni kell, és feltétlen szakember segítsége kell a jó eredményhez.

Üdvüzlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2018. szeptember 11., 09:40; Megválaszolva: 2018. szeptember 20., 09:46
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Porckorongsérv és vizeletcsepegés
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Jelenleg antibiotikumot szedek a vizelési problémámra, minimális gyulladást mutattak ki mintában...
Porckorongsérvtől lehetnek a...
Üdvözlöm! Lassan egy hónapja kezdődött a problémám (fenék és láb fájdalom jobb oldalon) amire voltaren injekciót kaptam 5 napig. Akkor...
Porckorongsérv: indokolt a műtét?
Tisztelt dr ur/nő szeretném véleményét kerni az alábbi leletekkel indokolt e a mutet L4discus laposabb dorsalisan széles alappal bal oldali...
Gerinc MR lelet értelmezése
Kedves Doktor Úr/Nő! Több mint egy hónapja nagyon erős derékfájással küszködöm, ami akadályoz a mozgásban és sokszor nyugalmi helyzetben is...