• Bechterew-kór okozhatja a panaszaimat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Erőteljes derékfájdalommal kezdődtek a panaszaim két éve. 2016. október környékén olyan állapotba kerültem, hogy körülbelül három napig csak mosdóba tudtam elmenni nagy nehezen. A háziorvosom elküldött röntgenre, ahol scoliosis-t állapítottak meg. Az ideggyógyász elküldött neurológiára, aki beutalt lumbális MR-vizsgálatra. A diagnózis protrusio lett. A neurológus doktornő elküldött reumatológiára. Annyit mondott nekem, hogy szerinte a protrusio nálam csak egyszerű derékfájást okozhatna, olyan tüneteket nem, mint amik nálam jelentkeznek. Heti háromszor gyógytornázom itthon, naponta körülbelül 35-40 percet. Természetesen olyan gyakorlatokat csinálok, amiket gyógytornásztól tanultam. Reumatológián többször jártam már, ahol a doktornő írt fel nekem Movalist, Mydetont (ami nem használt), Zaldiart és Brexint. Jártam Hévízre beutalóval, jártam súlyfürdőre, fizikoterápiára. Mindezek ellenére újra és újra visszatértek a panaszaim. Végül is kétszer kaptam Diprophos+Lidokain injekciót. Egyszer áprilisban, egyszer pedig májusban. Eddig az bizonyult a leghatásosabbnak. Az injekció után három hétig jelentősen jobban éreztem magam. Végül rátérnék a tüneteimre is, amelyek a következők: enyhe derékfájás, fájdalom a keresztcsont környékén, fájdalom a bal forgónál, lábfájdalom (általában a bal fáj, de előfordul, hogy a jobb), sarokfájdalom (a bal sarkamnál). Ami miatt Bechterew-kórra kezdtem gyanakodni, az az, hogy mozgásra csillapodik a fájdalom, fekvéskor és üléskor pedig rosszabbodik. Szinte minden éjjel legalább egyszer felébredek a fájdalomra. Olyankor az segít, ha hason fekszem onnantól. Úgy tudnám jellemezni a fájdalmaimat, hogy tompa, de gyógyszerszedés nélkül szinte állandó. Néha erősebb, néha gyengébb, ez is változó. Túlsúlyos nem vagyok, és a rendszeres gyógytorna ellenére az ujjamat nyújtott lábbal nem tudom leérinteni a földre, pedig gyerekkoromban hajlékony voltam. A diagnózis jelenleg ez: Lumbális és más intervertebrális discus rendellenesség rediculopathiával. MR-vizsgálat a keresztcsontomról nem készült. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint lehetséges, hogy Bechterew-kór álljon a háttérben? A másik kérdésem pedig az, hogy érdemes lenne MR-vizsgálatot csináltatni a keresztcsontomról? Köszönöm szépen a segítségét és várom válaszát.

        Dr. Puskás Réka válasza a derékfájás témában

        Kedves Kérdező! A panaszai leírása alapján igen, elképzelhető, hogy gyulladásos gerincbetegsége van. A Bechterew kór kifejezést ma már nem használjuk ezen betegség-csoport egyik tagjára sem, de a lényeget tekintve ez nem sokat számít. Tehát: szükséges lenne egy "betekintő sacrum" felvétel és egy laborvizsgálat első körben. Ezt követően vagy izotóp vizsgálatot lehet végeztetni (orvos írja ki!) vagy pedig a modernebb megoldás a keresztcsont és a "SI" ízületek kontrasztanyagos MRI vizsgálata. Utóbbi feltétlen megmutatja a gyulladást a keresztcsontban vagy a mellette levő ízületekben. Mindemellett egyáltalán nem biztos, hogy gyulladása van,lehetséges, hogy porckorong betegségtől vagy más kopásos elváltozástól vannak ilyen panaszai. Az tanácsolnám, hogy első körben a röntgent és a labort végeztesse el a háziorvosával. Különösen, hogy a kontrasztos MRI-hez szükséges friss vesefunkciós lelet is. A további vizsgálatokat is inkább orvosnak kéne javasolnia, mert az emberek hajlamosak túl sok felesleges vizsgálatot elvégezni. Ha megcsináltatja ezt a költségesebb MRI-t akkor legyen kész terve arra, hogy kihez fordul majd az értelmezése és a további gyógyítás érdekében. Remélem, érthetően sikerült választ adnom, üdvözlettel, Puskás Réka

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. augusztus 03., 13:13; Megválaszolva: 2018. augusztus 21., 18:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: