Bal térd Mr értelmezés

Tisztelt Doktor! Segítségét kérem MR leletem értelmezésében. 2014-ben Mozaik plastica 2017 dec-ben artroszkópos műtétem - shaverezés volt. A műtét után a doktor mondta a térdprotézis szükségességét és Mr-t kért. Kérem a lelet alapján tanácsát, térdprotézis kapcsán, vagy javaslatát a továbbiakra. A leletem: A femur medialis condylusán mozaik plasztika utáni állapot. A femoro-tibialis ízületi rés mediálisan keskenyebb. A femur medialis condylusának porcborítása egyenetlenül jelentősen elkeskenyedett, kifejezetten inhomogén szerkezetű. A csontos ízfelszíne kifejezetten egyenetlen, scleroticus, rajta beroppanás is megfigyelhető. A mögöttes csontállományban szabálytalan alakú folyadékjelmenetű területek, azon belül alacsony jelmenetű sávok is megfigyelhetőek. A tibia medialis condylusának porcborítása elsősorban mediálisan elkeskenyedett, rajta fissura is megfigyelhető. A mögöttes csontállományban oedema látható. A lateralis condylusok porcborításának vastagsága megtartott, kissé inhomogén jelmenetű. A patello-femoralis ízület porcborítása elsősorban a középső harmadában szintén egyenetlenül mérsékelten elkeskenyedett. A trochlearis árok sekély. A csontos peremszéleken osteophyták ábrázolódnak. Az ízületben közepes mennyiségű folyadéktöbblet látható. A synovium megvastagodott. A medialis meniscus az ízületi résből kiboltosul, elülső és hátsó szarván is radier irányú folytonosság megszakadás látható. A lateralis meniscus ép. A kereszt-, és oldalszalagok folytonossága megtartott. Impression: A femur medialis condylusán leírt osteochondralis defektus hátterében avascularis necrosis állhat. Ízületi szabad test nem igazolható.Egyebekben status idem. (Trochlearis dysplasia. Patellofemoralis chondropathia. Gonarthrosis l.s. incipiens. Synovitis. Medialis meniscus többszörös szakadása.) Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Beáta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térd MR témában

Vizsgálat nélkül és a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR lelet önmagában nem elegendő, hogy a protézis műtét szükségességét kimondjuk. Sokkal fontosabb ebből a szempontból az Ön fájdalma, a térd terhelhetősége és a mindennapi tevékenységének korlátozottsága. Az tény, hogy az MR olyan fokú kopást ír le, ami alapján elvégezhető lenne a műtét. Az Én gyakorlatomban azt szoktam a betegeknek mondani, hogy amíg a fájdalom valamilyen módon elviselhetővé tehető (gyógyszerek, kezelések) , jelentősen nem korlátozza a mindennapi tevékenységei elvégzésében, addig a műtét halasztható, főleg olyan fiatalok esetében, mint Ön. A beültetett protézisek élettartama véges. Általában 15-20 év körül mozog alkat, testsúly, aktivitás, alapbetegségek függvényében. Ha most Önnek beültetnénk egy protézist nagy valószínűséggel még lenne a későbbiekben egy protézis cserére is szüksége, ami igen nagy beavatkozás és számos szövődmény is kialakulhat. Ezért célszerű úgymond "húzni az időt". Gyógyszeres, injekciós és fizioterápiás kezelések állnak rendelkezésünkre arra, hogy panaszait mérsékelve a lehető legtovább húzzuk a protézis beültetését. Azt, hogy ez mikor következik el, azt Ön és fájdalom együtt fogják eldönteni.

Kérdés: 2018. február 20., 14:58; Megválaszolva: 2018. február 23., 22:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térd fájdalom, mr eredmény
Tisztelt Hölgyem! A segítségét szeretném kérni az alábbiakban. 1 hónapja hiarulon savas injekciót kaptam a térdembe. Azóta is fáj, szúr. Voltam...
Térdizület
MR vizsgálat értékelése
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Futballista vagyok, kétszer műtötték már a jobb térdem. Egyszer keresztszalag szakadással következő évben pedig porc...
Térd MRI értelmezése
A Bal térd MR felvétel értelmezésben/fordításban kérem a segítségüket, és kérdezném, hogy mit javasolnak szedni, csinálni, pl...
Bal térd MR felvétele
Tisztelt Doktor Úr! Novemberben volt egy sportsérülésem és térdszalakszakadást állapítottak meg. Műteni betegésg és vizsgaidőszak miatt nem...