Térdkalács-ficamok

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20 éves egyetemista srác vagyok. 14 éves koromban kezdődött a történet, amely mostanra kezd aggasztóvá válni. Még középiskola első évében történt, hogy kiugrott a térdem, térdkalács-ficamom volt. Nem kaptam merev rögzítést, csak brace viselését írta elő az orvos. A fájdalmaim kb 2 hónap után megszűntek, ezután újra kerékpároztam, továbbá konditeremben speciális gyakorlatokkal erősítettem a combizmom. Sajnos rá 1 évvel a ficam megismétlődött. A fájdalmaim ezúttal komolyabbak voltak, nagyon bedagadt a térdem. Le is szívtak belőle vért. Ismét kellett 2-3 hónap mire érzésre rendbejött a térdem, ezután újra elkezdtem az erősítést. Sajnos harmadjára, és egy rossz esés következtében az utcán negyedjére is kiugrott a térdem. Az utolsó ficam után azonban valami megváltozott. A térdem hajlításkor, és nyújtáskor fájt, a hosszabb időtartamú ülés feszülést, égést, fájdalmat okozott. Ez tovább romlott, ahogy teltek a hónapok egyre nehezebbé vált mindenfajta erősítő gyakorlat elvégzése. 1-2 óránál többet csak jelentős égő érzés, fájdalom elviselése árán tudtam ülni, már az álltalános életvitel folytatása is kezdett akadályba ütközni. 2017 tavaszán lateralis release, és "ventromedialisatio" műtétet hajtottak végre a térdemen. A csontos tapadását a térdemnek áthelyezték- ezt mondta az orvosom. A fájdalmaim csökkentek, a nyújtáskor, guggoláskor jelentkező nyillaló fájdalom jelentősen csökkent, ahogy az üléskor jelentkező tünetek is szinte majdnem megszűntek. A probléma az, hogy 1 év elteltével újra jelentkeznek üléskor a panaszok: feszülő, égő érzés, fájdalom. Mit lehet ez esetben tenni? Miért fáj még mindig a térdem? Kezdek egy kicsit kétségbe esni, ugyanis 20 évesen ezek elég komoly panaszok számomra. Köszönöm előre is a válaszát! Tisztlettel Egy beteg

Dr. Bogdán Aurél válasza térdkalács témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk és röntgen felvételek ismerete hiányában nehéz megfelelő választ adni. Elképzelhető, hogy a rendszeres térdkalácsficamok hatására a térdkalács porcborítása megsérült. Mindenképpen célszerű lenne vagy tabletta, vagy injekció formájában porcerősítő kúrába kezdeni. Ha néhány hónap alatt nincs javulás, akkor egy ízületi tükrözés is szóba jön.

Kérdés: 2018. február 12., 15:20 ;Megválaszolva: 2018. február 14., 17:14
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdkalács ficam
Kedves Doktor Úr! 12 éves lányomnak évente kb. 2-3 alkalommal "kiugrik a bal térde", általában ugrálás, futás közben, ami nagyon nagy...
térdfájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Aktívan kosárlabdázom de egy hete meccsen a földre érkezésnél a térdemben szúró fájdalmat éreztem, de utána ez a fájdalom...
Térdkalács ficam után mi várható?...
16 éves fiú vagyok. Volt már térdkalácsficamom 2x is. de most csak elestem és rosszúl estem. a térdem fájt de rá tudtam állni és tudtam menni....
Térdkalács fájdalom
Tisztelt Hölgyem/Uram! 3 hónapja táncoktató vagyok, az elején csak heti 3 órát tartottam, az elmúlt hónapban napi 2-3 órát. 2 hete kezdődött a...
Térdkalács ficam után mikor fog...
Kb. 5 hete térdkalács ficam miatt kórházba kellett vinni, mert sajnos nem ugrott vissza a helyére, így kb. 1 órán keresztül egy hajlított állapotban...