Hirdetés
      • Radius törés.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2007. juliusában polytraumatizált állapotban kerültem kórházba, súlyos sérüléseim voltak, amiböl szerencsésen felgyógyultam, azonban eltört a jobb karom, pontosabban az orsócsont(radius) proximális végének törése, amire csak november környékén derült fény, mivel a jobb karomat egyszerűen nem tudtam kinyujtani. A rtg leleten ez áll:Elmozdulás nélküli törésvonal maradványa látható a radiusfej izületi felszínének vetületében radialisan radiusfej peremén éa radius nyakon csőrszerű meszesedés látható. Az izületi rés megtartott, capitulum humeri mentén halvány vonalszerű meszesedés látható az izületi tokban. Számos gyógytornán és kezelésen vettem részt, azonban a karomon igazán sok változás nem figyelhető meg, illetve erőtlen. Az orvosok szerint már nem tudnak mit tenni mert ez a töréstípus nem műthetö. Az lenne a kérdésem, hogyha ezt a törést a baleset időpontjában észreveszik és kezelik, akkor rendebejött volna a karom? A válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a alkartörés témában

        Tisztelt kérdező!

         Valóban, több, mint 1 év után a törése már csontosan konszolidálódott, vagyis konzervatíve nem kezelhető. Az jó, hogy a radiusfejen nincs elmozdulás, mert ez a könyökfunkció súlyos fokú beszűkülését eredményezi ennyi idő után. Leírása alapján a törése nem igényelt volna műtétet, ha azt a baleset időpontjában észlelik, de gipszrögzítést igen. Azt megjósolni, hogy ebben az esetben a könyökízület funkciója milyen lenne, nehéz, rtg felvétel is szükséges lett volna hozzá.

        Jó lett volna, ha leírja, milyen mértékű a könyöknyújtás elmaradásának mértéke, ez mennyire zavarja mindennapi életében.Ha életminőségbeli negatív irányú változásokkal jár, esetleg munkájában zavarja, akkor korrekciós, un. osteotomia elvégzését javaslom.Ez bonyolultabb műtét, mint az elsődleges ellátáskor nyújtható operáció, a lábadozás és az utókezelés is hosszabb, ezért csak akkor ajánlom, ha komoly életmódbeli panaszokat okoz.

        Üdvözlettel:

         Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-13 20:56:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: