MRI vizsgálati eredmény kiértékelése

Kedves Dr. Bogdán Aurél! A lassan két éve kialakult, időszakos derékfájásom miatt készített röntgen és az MR vizsgálati eredményeim "értelmezésében" szeretném kérni segítségét, melyek így hangzanak: A röntgen: "A csontk. mésztartalma megtartott. Kissé fokozottabb háti kyphosis. Erősen fokozott LS szöglet. Minimalis jobbra konvex háti scoliosis. A XII-ik bordák csökevényesek. Négy lumbális csigolya látható. A praesacralis rés laposabb. A többi csigolya közti rés a háti és a lumbalis szakaszon megtartott. Csúszás nem látható. A sacrumon jelzett spina bifida. Az SI rések megtartottak. Az ízfelszínek élesek, sclerotikusak." Az MR: "Sacroiliacalis ízületek natív MR vizsgálata: Intraarticularis folyadékjelek, subchondralis csontvelő oedema nem ábrázolódtak. Erosiok nem láthatók. Enyhe balra konvex scoliosis egy része ábrázolódott, az L. V-S. I. segmentumban Modic I. csontvelő oedemaás sávos reakciók kísérik az egymás felé tekintő zárólemez kontúrokat. Diagnózis: M5320 Gerinc instabilitás", Amit szeretnék még kérdezni, hogy e fentiek, mennyire "normális", kornak megfelelő állapotok, vagy esetleg életmód- vagy munkabeli okokra vezethetők vissza? Illetve, hogy mit tanácsol, mit tehetek az esetleges későbbi gondok megelőzésére (derékkötőt elkezdtem használni, néha gerinctornázom itthon, de speciális, személyre szabott gyógymozgás kellene szerintem, de nem tudom hol keressek ilyen gyógytornászt). Júniusban kell visszamennem kontrollra, de addig is szeretnék tenni a gerincem egészsége érdekében. Köszönettel: J. Katalin

Dr. Bogdán Aurél válasza gerincpanaszok témában

A leírások alapján van egy kis fokú gerincferdülése, illetve kopásos jelek is látszanak. A keresztcsonti szakaszon gerinchasadék is látszik, illetve instabilitás is látszik, ami kóros mozgásokat jelent a csigolyák között. Ezeket a leleteket meg kellene mutatni idegsebésznek, mert elképzelhető, hogy a kóros mozgások megszüntetéséhez kevés a fűző viselése, műtét válhat szükségessé. Addig ússzon sokat, végezzen gerinctornát, panaszok esetén izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is javasolt.

Megválaszolva: 2016. április 17.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Schmorl hernia
Tisztelt Dr. Bogdán Aurél!, Derékfájásos panaszaim miatt beutaltak röntgenre. (A fájdalom előrehajlásos mozgásnál fokozódik.) A lelet eredménye: "A betegnek 6...
Derékfájdalom
Tisztelt Doktornő! A, derékfájásom idén februárban fokozatosan kezdődött. Azt megelőzően több héten keresztül gyakorlatilag egész nap ülő tevékenységet...
Nyaki porckorongsérv MR magyarázata
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Ma kaptam a kezembe az MR-t a nyaki gerinc területről. (Később, nov. végén megyek a gerinc többi részének és a csípőnek az MR...
Lumbalis lordosis íve csökkent.
Tiszteletem!, derékfájdalom -> röntgen ->diagnózis: lumbalis lordosis íve csökkent, egyéb eltérés nem látható, kaptam időpontot az ortopédiára aug. 10. re...
Porcsérülés gyógyítása évek múltán
Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt történt egy kis "balesetem": beakadt a cipőm sarka az aszfalton lévő résbe, és amikor léptem volna, egy jó nagyot rántott...
Vállsérülés görkorcsolyázásnál
Görkorcsolyázásnál a bal vállamra estem. Felálltam, hazavezettem az autót. Ez négy napja történt. A sérült karomat fel tudom emelni, de nem tudom teljesen...