MRI vizsgálati eredmény kiértékelése

Kedves Dr. Bogdán Aurél! A lassan két éve kialakult, időszakos derékfájásom miatt készített röntgen és az MR vizsgálati eredményeim "értelmezésében" szeretném kérni segítségét, melyek így hangzanak: A röntgen: "A csontk. mésztartalma megtartott. Kissé fokozottabb háti kyphosis. Erősen fokozott LS szöglet. Minimalis jobbra konvex háti scoliosis. A XII-ik bordák csökevényesek. Négy lumbális csigolya látható. A praesacralis rés laposabb. A többi csigolya közti rés a háti és a lumbalis szakaszon megtartott. Csúszás nem látható. A sacrumon jelzett spina bifida. Az SI rések megtartottak. Az ízfelszínek élesek, sclerotikusak." Az MR: "Sacroiliacalis ízületek natív MR vizsgálata: Intraarticularis folyadékjelek, subchondralis csontvelő oedema nem ábrázolódtak. Erosiok nem láthatók. Enyhe balra konvex scoliosis egy része ábrázolódott, az L.V-S.I. segmentumban Modic I. csontvelő oedemaás sávos reakciók kísérik az egymás felé tekintő zárólemez kontúrokat. Diagnózis: M5320 Gerinc instabilitás" Amit szeretnék még kérdezni, hogy e fentiek mennyire "normális", kornak megfelelő állapotok, vagy esetleg életmód- vagy munkabeli okokra vezethetők vissza? Illetve, hogy mit tanácsol, mit tehetek az esetleges későbbi gondok megelőzésére (derékkötőt elkezdtem használni, néha gerinctornázom itthon, de speciális, személyre szabott gyógymozgás kellene szerintem, de nem tudom hol keressek ilyen gyógytornászt) . Júniusban kell visszamennem kontrollra, de addig is szeretnék tenni a gerincem egészsége érdekében. Köszönettel: J. Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gerincpanaszok témában

A leírások alapján van egy kis fokú gerincferdülése, illetve kopásos jelek is látszanak. A keresztcsonti szakaszon gerinchasadék is látszik, illetve instabilitás is látszik, ami kóros mozgásokat jelent a csigolyák között. Ezeket a leleteket meg kellene mutatni idegsebésznek, mert elképzelhető, hogy a kóros mozgások megszüntetéséhez kevés a fűző viselése, műtét válhat szükségessé. Addig ússzon sokat, végezzen gerinctornát, panaszok esetén izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is javasolt.

Kérdés: 2016. április 13., 23:17; Megválaszolva: 2016. április 17., 09:46
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
schmorl hernia
Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Derékfájásos panaszaim miatt beutaltak röntgenre. (A fájdalom előrehajlásos mozgásnál fokozódik.) A lelet...
Derékfájdalom
Tisztelt Doktornő! A derékfájásom idén februárban fokozatosan kezdődött. Azt megelőzően több héten keresztül gyakorlatilag egész nap ülő...
Nyaki porckorongsérv MR magyarázata
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Ma kaptam a kezembe az MR-t a nyaki gerinc területről. (Később, nov. végén megyek a gerinc többi részének és a...
csigolyabetegség
Kedves Doktor Úr! Ez van a diagnózisban: Lumbalis lordosis íve megtartott. Csigolyák, fedőlemezek, nyúlványok épek. Az L. IV korong kissé...
Lumbalis lordosis íve csökkent.
Tiszteletem! derékfájdalom -> röntgen ->diagnózis: lumbalis lordosis íve csökkent, egyéb eltérés nem látható, kaptam időpontot az ortopédiára...