MRI Vizsgálati Lelet

Jónapot kívánok! Most voltam MRI vizsgálaton és meg szeretném tudni hogy mit jelentenek a papíron leírtak mert csak hosszú idő után tudok visszamenni az orvoshoz! Jobb térd natív MR vizsgálata: Natív T1, PD SPAIR sagittalis, T2 axialis, PD SPAIR coronalis sequenciák készültek. A bursa suprapatellarisban közepes mennyiségű, inhomogén (bevérzett) folyadékgyülem van. Az infra patelláris bursában és az ízületi résben kevés folyadék figyelhető meg. Az elülső keresztszalag elszakadt. A medialis oldalszalag elülső harmada kissé inhomogén jeladásúm mely korábbi részleges sérülésre utal. A lateralis oldalszalag ép. A hátsó keresztszalag elongált. a medialis meniscus hátsó szarvában horizontális szakadás látható. A lateralis meniscus ép. A femur medialis és a tibia lateralis condylusa mérsékelten oedemás. A fossa popliteában kóros képlet nem látható. Vélemény: Laesio LCA. Laesio menisci medialis. Laesio partialis LCM. Diagnózis: A meniscus rendellenessége régi szakadásra vagy sérülés miatt. Tudni kell rólam hogy soha semmilyen problémám nem volt a térdemmel ezért nem értem hogy miért írja azt a lehet, hogy korábbi sérülésre utal. És nem értem hogy itt csak az elülső keresztszalag szakadt el vagy porc is levált? Köszönöm válaszát! Üdv.!

Dr. Bogdán Aurél válasza MR lelet értékelése témában

A lelet szerint folyadék szaporulat van a térdízületében, ami nagy valószínűséggel vér. Az elülső keresztszalag elszakadt, a belső oldalszalag is részlegesen károsodott. A hátsó keresztszalag megnyúlt, de nem szakadt el. A belső félhold alakú porcon szakadás van, a külső ép. Sajnos a fent említett elváltozások miatt célszerű lenne ízületi tükrözést végezni. A köznyelven porcleválás ként ismert kórkép is az elváltozások között van, a keresztszalag szakadás mellett. A sérüléseket több, kisebb, gyakran jelentéktelennek vélt sérülés is eredményezheti, nem kell hozzá jelentős rándulás, csavarodás.

Kérdés: 2016. április 10., 22:22; Megválaszolva: 2016. április 12., 22:10

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Térdfájdalom!
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon sokat fáj a térdem. Csatolmányban küldöm a leletemet. MRI. Kérdésem: A továbbiakban mi a teendő? Tisztelettel: V. T.
Bokatörés kezelése
Tisztelt Válaszoló! 10 napja eltörtem a külső bokacsontomat, szerencsére nem komplikált törés volt és nem mozdult el. Fekvőgipszet kaptam. A...
Vállizületi fájdalom
Tisztelt Doktornő! Novemberben a jobb karomra estem. Felsőkaromat ütöttem meg. Mivel nem dagadt be és csak a könyöktől felfelé irányuló mozgás...
Sipcsont csonthartya gyulladás
Tisztelt Doktornő! Másfél héttel ezelőtt részt vettem egy teljesítménytúran. Azóta a bal sipcsontom jarasra,mozgasra eleg eroteljesen faj, az...
Térdprotézis beültetés egészségi...
Alkalmas lehetek-e térdprozézisek beültetésére kezelt krónikus betegségeim egészségi problémáim (pl.: COPD, szívritmus zavar, magas vérnyomás...