Talpfájdalom

Tisztelt Doktor Úr! A bal lábammal a problémák kb. 10 éve kezdődtek, amikor egy tenyérnyi lipóma "megjelent" rajta. Ezt műtéti úton eltávolították, de hamar újra megjelent. Az évek során a bal lábam egyre visszeresebb, minimális mértékben vastagabb is, mint a jobb lábam. Évek óta lúdtalpas vagyok, amit lúdtalpbetéttel korrigálok. A bal talpam állapota viszont sokat romlott, lépéskor érzem, hogy feszül, este fáj is. Lúdtalpbetétes cipő nélkül gyakorlatilag nem is járok már. Tavaly orvoshoz fordultam, mert éreztem, hogy a bal csípőm is gyakran fáj járás közben. Megállapításra került, hogy a bal talpam "eléggé le van süllyedve" és hogy porckopásom van, baloldali túlsúllyal. Nincs elviselhetetlen fájdalmam, viszont a bal lábam egyre súlyosbodó visszeressége aggaszt. Úgy érzem, hogy a bal talpam nem megfelelő működése miatt vannak a szövődményeim. Azt szeretném kérdezni, hogy felnőttkori lúdtalpműtétet indokol-e egy ilyen kialakult helyzet, és az is érdekelne, hogy TB alapon végeznek-e ilyen műtétet és ha igen, hol. Válaszát előre is köszönöm:

Dr. Bogdán Aurél válasza alsóvégtagi panaszok témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ismereteim szerint Magyarországon nem végeznek lúdtalp miatt korrekciós műtétet nagy számban, az is lehet, hogy csak 1-1 ilyen műtét történik, de más indikációkkal. Leírása alapján panaszai hátterében több együttes ok áll. A visszeresség, a porckopás, a lúdtalp külön-külön is okozhat jelentős panaszt, de együtt igen kellemetlen tüneteket generálhat. A lúdtalpat betét, vagy ortopéd cipő használatával szoktuk kezelni. A visszeresség miatt keressen fel érsebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatokkal ledöntik, hogy elegendő-e gyógyszeres kezelés, vagy műtét szükséges. A porckopást először érdemes porcerősítő gyógyszer szedésével kezelni. Ha panaszok jelentősen nem csökkennek, akkor ortopédiai szakvizsgálat szükséges, további kezelések, vagy esetleges műtét elbírálása céljából.

Kérdés: 2016. március 14., 07:21 ;Megválaszolva: 2016. március 15., 16:34
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
MRI kiértékelés
Derékprobléma - MR vizsgálat
Lelet értelmezése
Deréktáji röntgen felvétel
Tisztelt Doktor úr, Doktor nő! 21 éves nő vagyok. Múlthét hétfő óta annyira fáj a derekam, hogy sem ülni, sem állni, sem sétálni nem jó....
Nyaki és gerinc eredetű fájdalmak
Tavaly október óta nem múló nyaki fájdalmam van, mely olykor szédüléssel és hányingerrel jár és szinte minden napos lett a migrén. Kezeim fájnak...