• Hirtelen fellépő fájdalom és kattogás az ízületekben

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 37 éves férfi vagyok, Kórelőzmény: 2011-ben nyaki porckorongsérvvel műtöttek. 2015. márciusában egyik napról a másikra gyulladásszerű fájdalom jelentkezett szinte az összes ízületemben és ezzel együtt mindegyik el is kezdett kattogni, ropogni. Néhány már előtte is kattogott, pl. a bal vállam, jobb térdem, bokáim. Ezekben a kattogás még erősebb, hangosabb lett és olyan helyeken is kattogni, ropogni kezdett (csípő, könyök, csukló, jobb váll, bal állkapocs ízület) ahol eddig még egyáltalán nem. Mindez egyik napról a másikra. A fájdalom főleg vállban és csípőben volt a legrosszabb (sokszor fekvő helyzetben) és csak több hét alatt vált fájdalmasból "csak kellemetlen" érzésre. Laborvizsgálat nem mutatott semmi különlegeset, húgysavam volt egyedül magas. Góckutatás lett végezve, minden negatív lett. Autoimmun betegségekre is teszteltek, szintén negatív eredménnyel. A fájdalom azóta hullámzásszerűen hol erősödik, hol szinte teljesen eltűnik, a kattogás viszont mondhatni állandó, pl térdeim 5 perc ülő helyzet után fájni kezdenek, ezt megmozgatásukkal enyhítem, ilyenkor az első mozdulat hangos ropogással jár, bokáimnál ugyanez a helyzet de ott még fekvő helyzetben is meg kell őket mozgatnom. Más ízületeimben fájdalom kevésbé van jelen, azonban ezeknél a kattogás mozgatásra sem múlik. Végül a reumatológián azóta is hipermobilitás szindróma gyanújával kezelnek de az egyik napról a másikra fellépő kattogásra, ropogásra nem tudtak választ adni. Mi lehet a diagnózisom ill. milyen szakterülettel foglalkozó orvost kellene felkeresnem? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ízület témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az emelkedett húgysavszint a köszvény betegség jele. Köszvényben jelentős ízületi fájdalmak alakulhatnak ki és kattogás is lehet. A korábban meglévő kattogás viszont nem magyarázza ezt a kórképet. Az ízületi lazaság, hypermobilitás is állhat a háttérben, illetve ugyan autoimmun kórképet nem mutattak ki, de minden ízületet érintő porckárosodás is okozhatja panaszait. Mindenképpen kellene további vizsgálatokat végezni, esetleg egy ízületi tükrözést elvégezni a térdeken, vállakon, ahol szövettani vizsgálatra lehetne mintákat venni és az előre vinné a diagnózist és a kezelést. Keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.


        Kérdés: 2016. január 21., 17:19; Megválaszolva: 2016. január 24., 22:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.