• BÜTYÖKRE SÜRGŐS SEGÍTSÉG

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Édesanyámnak fiatal (20-aséveitől )kora óta bütyök van a lábán de most ért el oda, hogy rettenettesen fáj a járás, cipőfelvétel neki. Sajnos a munkája erre valószínű rátesz még egy lapátra mert 12 órákat szaladgál ide oda, mivel dolgozott ápolóként sokat hallott milyen rettenetes fájdalommal és szenvedéssel jár ennek a műtése, ezért azt szeretném kérdezni, milyen mód van ennek javítására (mütét nélkül), akár ortopédia cipő, lábujj visszahúzó bármi ami segíthet, már sajnálom ahogy szenved ezért elhatároztam mindent megmozgatok hogy jobb legyen neki, ha teljesen nem is múlik el legalább fájdalommal ne járjon.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bütyök témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A bütyök kezelése alapvetően műtéti, mert az alapvető kiváltó okot csak ezzel van esély megszüntetni. Az ortopéd cipő, gyógyszeres kezelések csak a tüneteket mérséklik, de azok mindig vissza-vissza térnek, addig, amíg magát az okot meg nem szüntetjük. A lábujj korrigálók gyakran járulékos sérüléseket okoznak a bőrön, ezért nem szoktuk viselését javasolni. Nem tudom, hogy honnan hallotta az édesanyja a műtétről szóló "rémhíreket"! Nem fáj jobban, mint egyéb más, csontokon végzett műtét, megfelelő fájdalomcsillapítókkal a fájdalom jól uralható. Ha olyan borzalmas lenne, mint amit meséltek az anyukájának nem csinálnánk ilyen sok bütyök korrigáló műtétet. A siker és a fájdalmatlanság titka a vizsgálat és röntgen alapján megfelelően megválasztott műtéti technika. Az esetek 90-95%-ban sikeresek a műtétek. A sikertelenség leggyakoribb oka, az, hogy későn fordulnak a betegek orvoshoz és már olyan fokú a deformálódás, hogy nem lehet jó eredményt elérni. Ha elküldik nekem a lábról készült fotókat, illetve, ha esetleg röntgen felvétel van, akkor azt is, azok alapján tudok tanácsot adni a további kezelésről.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2015. december 03., 17:57; Megválaszolva: 2015. december 08., 17:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: