Kisujj ízületi probléma

Tisztelt Hölgyem/Uram! Nemrég történt egy kisebb sportsérülésem. Falmászás közben a kisujjam kapott a kelleténél nagyobb visszirányú terhelést (kis perembe kapaszkodtam, így az ujjaim visszahajlottak) . Volt már, hogy túlterheltem az ízületeket, de azok elmúltak. A mostani sérülésem kb. 2 hónapja volt és nem tűnik úgy, hogy gyógyulna. Azóta a kisujjam középső ujjperce meg van duzzadva. Nyomásra (közepes erő) érzékeny. Ha a kisujjamat kicsit vissza akarom hajlítani, akkor nagyon érzékeny. A múlt héten a kerületi sebészetre (azért oda, mert oda nem kell beutaló) mentem el megnézetni. Ott megröntgenezték majd közölték, hogy nincs eltörve és ők mást nem tudnak tenni, így elküldtek a Fiumei útra a Baleseti Központba. Ott is megröntgenezték. Statusz: "A bal kéz V-ös ujj DIP izülete vetületében palmarisan mérsékelt duzzanat, kifejezett nyomásérzékenység, extensio teljes, flexio néhány fokkal elmarad." Eredmény: "traumás eltérés nem látható" Viszonylag gyakori baleset mászóknál az ízületek túlterhelése. Kicsit kezdek aggódni, hogy nem gyógyul (vagy csak nagyon lassan) . A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne-e elmennem Ultrahangra (vagy másra, ami megmutatja ízületeket, inakat) és megnézetni az ízületeket, hogy történt-e valami súlyosabb károsodás, sérülés. (Tudtommal röntgen nem olyan pontos ezen a területen) . Érdemes-e szakorvost felkeresnem? Ha igen ez milyen szakterülethez tartozik? Reuma, ortopédia vagy valami más? Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza ujj sérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján feltételezhető egy túlnyúlásos stressz sérülés, ami az inakat, ízületi tokot és szalagokat érintette. Ha nem megfelelően volt pihentetve és kezelve akkor a panaszok még ennyi idővel a sérülés után is fennállhatnak. A röntgen a csontsérülés kizárása miatt kellett, mert kézen gyakori, hogy az erős szalagok kiszakítanak kisebb-nagyobb darabokat a csontokból. Ultrahang, vagy MR vizsgálat az inak, porcok, szalagok állapotáról ad képet. Mindenképpen javasolt lenne egy kézsebészeti szakvizsgálat, aki majd véleményezi egyrészt azt, hogy milyen további képalkotó (ultrahang, MR) szükséges a pontos diagnózishoz, illetve milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Addig is mindenképpen pihentetni kell az ujjat, nem szteroid gyulladáscsökkentő használata is javasolt.

Kérdés: 2015. november 30., 15:40; Megválaszolva: 2015. december 08., 17:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ujjtörés lehetséges?
Tisztelt Doktorúr! Egy hete történt egy olyan hogy guggolásból álltam fel a kezem segítségével és valahogyan a gyűrűs ujjam anyira megütöttem...
Ujjficam vagy ujjtörés?
Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok önhöz, mert tegnap délelőtt, a vízben való labdázás közben a labda eltalálta a jobb kezem gyűrűs ujját. Ez...
Szükséges-e orvossal megnézetni a...
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A kézfejemen a kisujj feletti "bütyök" felcsuszott kb. 5mm-t nagyobb ütés hatására. A kisujjam tudom mozgatni, viszont...
Nyaki (nyakcsigolya) fajdalom...
Jo napot kivanok, olyan kerdessel fordulnek onokhoz, hogy fel eve kezdtem el kb. otthon edzeni. Sajnos 1-2 honappal ezelott a fejem jobb hatso reszenel egesz a...
Lelet értelmezése
Kedves Doktor Nő, Csatolva küldeném Nyaki gerinc Mr felvételem leletét. Kérem segítsen nekem értelmezni és véleményezni, hogy mennyire súlyosak...