Coxarthrosis I. u., Spondylosis thoracolumbalis

Kedves Doktornő! Régóta vannak gerinc és csípőfájdalmaim, ami kb. 1 hónappal ezelőtt már heves fájdalommal járt.Terhelésre, éjszaka fokozódik, oldalra fekvéskor combcsontom fáj, pihenésre enyhévé válik. Röntgen vizsgálati eredményem: A háti kyphosis valamint a lumbalis lordosis megtartott. Csigolyatestek magassága normális. A zárólemezek sclerotikusak, egyenetlenek. A porcrészek változó tágasságúak. A csípőízületi rések szűkebbek. A vápaszélek sclerotikusak. A laterális peremszélek megnyúltak. Mindkét femurfejben mérsékelt sclerosis látszik, a bal femurfejben több apró csont cysta van. Vélemény: Coxarthrosis I.u.Spondylosis thoracolumbalis Egy MR vizsgáálatra várok, femurfejben necrosis kérdéssel. Ezen kivül csontritkulásom is van. Csigolyákban -2, 0 és 2, 5 értékekkel, femur -1, 5, 1, 4. Várható kezelésre javulás, vagy mi lehet a következménye? Milyen életmódot kel kialakítanom? Köszönöm Válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza csípőfájdalom témában

Kedves Kérdező!

Panaszai csípőízületi gyulladásra, esetleg valóban combfej elhalásra utalnak (ez a femurfej necrosis) . Amennyiben ez igazolódik, akkor hosszas tehermentesítésre meggyógyul, de jelentős kopással. Sajnos, ebben az esetben műtét jelent végleges megoldást, de tekintettel az életkorára, műtét után tökéletes funkció várható. Ha nincs elhalás, akkor még más baja is lehet, ami a csípő gyulladását okozza, és annak megfelelő kezelést fog kapni. Azt gondolom, hogy az ilyen problémák szinte kivétel nélkül jól kezelhetők és hosszú távon panaszmentességre számíthat. Addig is, amíg kiderül, hogy mi a teendő, gyulladáscsökkentőt kell szedni és erősen kímélni a csípőt. Ne járkáljon ha nem muszáj, esetleg tehermentesítsen segédeszközzel. Egyelőre más életmód változtatásra nincs szükség.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. október 26., 22:53; Megválaszolva: 2015. november 08., 12:47
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csípőfájdalom
Tisztelt Doktornő! Több mint egy féléve nagyon fáj a csípőm , néha úgy érzem mintha kiugrana, máskor teljesen tünetmentes. Túlsúlyom nincs...
Csipőizületi porckopásom tünetei...
Tisztelt Doktor Úr! 2013-ban medence felvétel alapján diagnosztizált: "Bal acetabulum felső pereme kihegyezett, minimális degereativ elváltozás. A...
Csípőizületi és medenceöv...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 16 éves, rendszeresen sportoló diák vagyok. Aktívan 3 éve sportolok. Semmilyen komolyabb sérült nem szenvedtem még el...
Csipőfájdalom, kihez forduljak?
Üdv, Azügyben szeretnék érdeklődni, hogy miután körülbelül 10 napja sportolás közben elkezdett fájni a csípőm (konditermi edzés) , ezzel a...
Combcsontfájdalom
Tisztelt Szakértő! Fájdalmaim harmadik terhességem utolsó harmadában kezdődtek a bal combcsontom és medencecsontom illeszkedésénél. A szülés...