Derékfájdalom

Tisztelt Doktornő! A derékfájásom idén februárban fokozatosan kezdődött. Azt megelőzően több héten keresztül gyakorlatilag egész nap ülő tevékenységet végeztem, kétségtelenül nagyon idétlen, féloldalas, félig fekvő pozícióban. Eközben néhányszor eljártam edzőterembe (korábban sosem) gépeken edzeni. A fájdalom csak hátul bal oldalon jelentkezik, normál tartásban nagyon enyhén, inkább csak kényelmetlenül érzem miatta magam, előrehajláskor és különösen jobbra-előre hajláskor pedig bal oldalon (a gerincemtől távolabb) medencém teteje és az alsó bordám között érzek erősödő, feszítő fájdalmat. Néhány hónapja pedig azt vettem észre, hogy a hátamon a legalsó, rövid bordacsontom nyomásra, majd felengedésre fáj. Csak ez az egy csont, sehol máshol nem érzek fájdalmat ha megnyomom magam. Májusban voltam a tünetemmel orvosnál (akkor még a nyomásra borda fájdalmat nem észleltem) . Készült derék röntgen, ahol DL átmenetben enyhe kyphosis mutatkozott, az orvos enyhe lúdtalpat és enyhe gerincferdülést állapított meg, készült egy viszonylag széles spektrumú vérkép is, ami nem mutatott semmi különös eltérést. A kezelés gyógytorna és úszás lett volna, de az igazság az, hogy nem csináltam... A kerékpáros közlekedésen kívül rendszeres sportot nem végzek. A nyár folyamán kevesebb ülő tevékenységet végeztem, a tünetek picit enyhültek, de igazán nem változtak. Szeptembertől újra a napjaim nagy részét ülve töltöm és a fájdalom kicsivel erősödött. Továbbra sem elviselhetetlen, inkább csak zavar, hogy érzem. A fájdalom mértéke miatt fájdalomcsillapító szedését nem igénylem, nem is szedtem. A panaszom az alvást nem zavarja. Érdekelne a véleménye, hogy a hosszan fennálló tünet vázrendszeri vagy izom eredetű lehet vagy elképzelhető, hogy esetleg valami más szervi baj okozza. Bárhol nyomkodom akár mélyen is a hasam, oldalam, a fent leírtan kívül nem érzek fájdalmat. Vese? Vastagbél? Székletem rendben, étvágyam rendben, testsúlyom nem változott. Vizeléssel nincs problémám, ha napközben (9-17 óra) megiszok 1, 5 liter vizet, akkor 2-4 alkalommal vizelek, ha nem iszok csak fél litert, akkor csak 1-szer megyek ki, a vizeletem ránézésére rendben van. A tünet fennállása óta készült vérképen az összes vizeletben vizsgált mérés negatív lett. Ezek ellenére lehet valami belgyógyászati oka a derékfájásomnak? Vagy álljak neki tornázni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gerincpanaszok témában

Vizsgálat nélkül és a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján felismerésre került egy kisebb gerincrendellenesség. Ehhez társulhat a gerinc melletti izomzat tónusának fokozódása, mely miatt lehetnek panaszai. E miatt javasolt lenne izomlazító szedése, illetve a következményes gyulladás miatt nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is. Ezeket nem a fájdalom mértéke miatt lenne célszerű szedni, hanem az okok részbeni megszüntetése, és kezelése céljából, illetve a rosszabbodás lassítása céljából. Ha a panaszok nem javulnak esetleges CT vizsgálat elvégzése is felmerülhet. Természetesen az úszás, gerinctorna továbbra is javasolt.

Kérdés: 2015. október 22., 00:45; Megválaszolva: 2015. október 26., 21:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
schmorl hernia
Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Derékfájásos panaszaim miatt beutaltak röntgenre. (A fájdalom előrehajlásos mozgásnál fokozódik.) A lelet...
MRI vizsgálati eredmény...
Kedves Dr. Bogdán Aurél! A lassan két éve kialakult, időszakos derékfájásom miatt készített röntgen és az MR vizsgálati eredményeim...
Nyaki porckorongsérv MR magyarázata
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Ma kaptam a kezembe az MR-t a nyaki gerinc területről. (Később, nov. végén megyek a gerinc többi részének és a...
csigolyabetegség
Kedves Doktor Úr! Ez van a diagnózisban: Lumbalis lordosis íve megtartott. Csigolyák, fedőlemezek, nyúlványok épek. Az L. IV korong kissé...
Lumbalis lordosis íve csökkent.
Tiszteletem! derékfájdalom -> röntgen ->diagnózis: lumbalis lordosis íve csökkent, egyéb eltérés nem látható, kaptam időpontot az ortopédiára...