Ismét megköszönném válaszát!

Korábban már kérdeztem Öntől, most ismét megtenném. A térdemből távolították el a fél hold alakú porcot.Köszönöm a tanácsát, egy komponensű porc erősítőt vettem, Glukozamin Pharma Nord-ot, és a műtős orvosom engedélyével már dolgozom is, bár deformált és enyhén duzzadt a térdem (8 hetes) . A kúraszerű értelmezését szeretném kérdezni, 3 hó szedés, 1 hó szünet, de meddig, életem végéig? Most még térdelnem és guggolnom tilos, de ugye ez átmeneti állapot, és kb mégis mikor próbálhatom? Szeretném továbbá kérdezni, hogy milyen eredménnyel regenerálódik vagy képződik újra a porc és a fél hold porc is képes erre? A műtés folyamán az orvosom olyasmit említett, hogy "a porc alatti lebeny is jól szét van menve", ennek súlyosságáról és funkciójáról szeretném még kérdezni és hogy Ön milyen térd szorítót ajánlana? Bocsánat a sok kérdésért! Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdműtét témában

A pontos válaszhoz vizsgálatokra és a dokumentációkra (műtéti leírás) lenne szükség. Általánosságban elmondhatom, hogy sajnos a károsodott porc nem képződik újra. A félhold alakú porc semmilyen formában sem regenerálódik, a terhelési felszínen károsodott porc helyét annak eltávolítása után, a csontot megfúrva egy másodlagos, a korábbinál sérülékenyebb, puhább porc töltheti ki. Ez bizonyos ideig panaszmentességet is eredményezhet, de a térd sokkal sérülékenyebb lesz és már nem fog tudni nagy terhelést elviselni. A porcerősítő a meglévő porcot táplálja, javítja rugalmasságát, ellenállóságát, illetve az ízületi folyadék összetételét javítva csökkenti a porcfelszínek súrlódását. A kúraszerű szedést Én úgy szokta javasolni, hogy 3 hónap szedés, 1 hónap szünet és ez akár évekig ismételhető. A térdét az operáló orvos utasítása szerint kell terhelnie, mert Ő látta milyen állapotban vannak a porcok, szalagok. Mi általában 2-3 hónap után szoktuk megengedni a teljes terhelést, guggolást, térdelést, de ez egyénenként változik.

Térdszorítónak látatlanban a sportszerboltokban is kapható gumírozott terméket ajánlanám.

Kérdés: 2015. október 21., 19:43; Megválaszolva: 2015. október 21., 23:19
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
térd fájdalom
üdvözlöm,. mütöték a térdemet patelloformális rendellenesség miat, 2015, 10.02 retinaculum bemetszést végeztek, kb 3 hónapja újra fáj a térdem...
Asc műtét után
Tisztelt dr. Bogdán Arél Úr! Két hete a bal térdemen, ASC-t műtétet végeztek, melynek során a medialis meniscus hátsó szarvának lebenyes...
Térdműtét után még mindig dagad
Tisztelt Doktor úr! 2 hete volt artroscopos térdműtétem. A 10 évvel ezelőtti mozaik plasztika (előtte medialis meniscus hátsó szarv szakadásom...
Térdműtét utáni fájdalom
Azzal a kérdéssel fordulok Őnhöz, hogy tavaly júniusban volt egy térd antroszkopos műtétem cyclops -ot távolítottak el! Jártam fizikoterapiara most...
térdműtét
Évek óta tartó, mostanság fokozódó térdfájdalmam miatt lateralis release műtétet javasolt az orvos. Még nem döntöttem, s "ijedtemben" nem is...