gerinc probléma és sport

Üdvözletem! 23 éves 168 cm 74 kg sportoló rendőrlány vagyok. 9 éves korom óta folyamatosan sportolok, 2007 óta kezdtem foglalkozni a küzdősportokkal, de csak hobbi szinten, majd 2013-tól versenyszerűen küzdök. Emellett konditerembe járok súlyzós edzéseket végzek. A rendőri munkát pedig azért emeltem ki, mert kutyásként végzem a munkám, mely nagy fizikai igénybevételt jelent. Körülbelül 1 éve kezdődött a gerincfájdalmam, nagyjából a gerincem közepén egy csigolyám (sajnos én nem tudom megmondani hányas) nyomás hatására fájdalmat éreztem, leginkább edzéseken, majd fokozatosan már az ágyban fekvésnél is éreztem a fájdalmat. Emellett derékfájdalmaim is jelentkeztek, belenyilalló érzetekkel. Tizenéves koromban fordult már elő, hogy becsípődött, netán meg is fázott. A sportnál bemelegítésnél az ágyéki részen erős ropogás hallható, érezhető, kellemetlen néha elég fájdalmas érzés is. 2015.01.20-án MRI vizsgálaton vettem részt, melynek eredménye a következő lett: „Th.X.-től a sacrumig T1 és T2 súlyozott sagittalis, az L.III.-IV., L.IV.-V., L.V.-S.I. intervertebralis rések magasságában T2 súlyozott paraxiális síkú felvételek készültek. A lumbalis lordosis és a csigolyák magassága megtartott. A conus a L.I.-II. magasságában végződik. A distalis myelon szakaszon kóros nem látható. A L.V.-S.I. szegmentumban a discus ellapult, dehydrált, rajta bal oldalon paramedialisan körülírt kiboltosulás figyelhető meg, mely durazsákból kilépő bal oldali S.1. gyököt eléri. Vélemény: Hernia disci intervertebralis L.V.-S.I.” Ezt követően 2015.06.08-án eljutottam egy idegsebészeti szakambulanciára, ahol a következő véleményt írták az ambuláns kezelőlapra: „Amnézis: bal térdműtéte volt. Jobb vállsérülése volt. Ágyéki gerince szokott fájni, végtagba nem sugárzik. Nem állandó fájdalom, csak terhelésre jelentkezik.” (itt megjegyezném, hogy a doktor úr nem jegyezte fel, hogy a gerincemen középtáj is fáj nyomásra terhelésre egy csigolya, amivel konkrétan orvoshoz fordultam, illetve az ágyéki rész az nem csak terhelésre fáj, sajnos most már ülésnél, sok állásnál is jelentkezik a fájdalom.) Továbbá az ambuláns lapon szerepel: „Státusz: Koponyán kopogtatási érzékenység nincs, tarkó szabad, meningealis izgalmi jel nincs, szabad gerincmozgások. Szabad, conjugált szemmozgások, kp tág, kerek, egyenlő pupillák, megtartott fényreakciók. Arc szimmetrikus innervatiókor. Szimmetrikus lágyszájpadívek, nyelv közpén. Izomerő, tonus, trophia megtartott, szimmetrikus mélyreflexek, pyramis jel nem volt. Érzészavar nem volt. Célkísérletek pontosak. Megtartott diadochokinesis. Romberg helyzetben megáll, járása harmonikus. Éber, időben, térben tájékozott.” (itt ismételten megjegyzést tennék, hogy a doktor úr nem vizsgált meg, csak az MR vizsgálat eredményét nézte meg, mely alapján azt javasolta, hagyjam abba a küzdősportot örökre, illetve a kondizást is) „Epikrízis: Lumbalis gerinc MR: az L.V. korong degeneralt, rajta bal oldali túlsúly centrális sérv a gyököket eléri. Fájdalom nem erős, urgens tünete nincs, jelenleg műtét nem célszerű. Gerincterhelés csökkentése, úszás javasolt, erősebb fájdalom esetén Moxicamum. Diagnózis: Lumbalis és más intervertebralis discus rendellenesség radiculopathiával. Kód: M5110” A doktor úr ezt annyiban fejtette ki nekem, hogy a 4-es és 5-ös ágyéki csigolya között nincs porckorong, és az ideggyökök sérültek. Melynek következtében, ha nem vigyázok, lebénulhat a lábam. Mostanra az állapotom úgy változott, hogy az ágyéki rész egyre többször és egyre erősebben fáj, illetve az a csigolya mely nyomás vagy érintés hatására fáj, az a fájdalom is erősebb. A küzdősportot március óta munkahelyi vezénylés miatt nem csinálom, saját testsúlyos edzést és súlyzós edzést viszont rendszeresen végzek. 2015.július 13-án elmentem javaslatra egy csontkovácshoz, aki manuális masszás terapeutának hívja magát. Sok jót hallottam róla.. az én tapasztalatom eddig mondhatjuk úgy, hogy semleges. Ő azt mondta az MR felvétel alapján, hogy nagyon súlyos sérvem van. Akkora fájdalmamnak kellene, hogy legyen, hogy az elég elviselhetetlen. A kezelést csontkovácsoláshoz hasonlítanám. A gerinccsigolyáimat végig kiropogtatta, leginkább azon a részen, melyet már említettem középtáji részen, illetve a nyaki részen púpos voltam, azt is helyre rakta, viszont az ágyéki részen nem csinált semmit, azt mondta az gyulladásban van használjak flector tapaszt, és majd legközelebb, helyre rakja azt is. Megjegyzem, hogy a középtáji gerinccsigolya részen ugyanúgy fáj, illetve a flector tapasz csak ideig óráig enyhíti a fájdalmat. A hosszú történet után, arra kérném önt, hogy összegezze nekem a vizsgálatok és az én elmondásom alapján, hogy mi is a valódi betegségem, vagy problémám? Mitől alakulhatott ki? Mivel kezelhető? Meggyógyítható e műtét nélkül? A sportolást és a munkámat ez hogy befolyásolja, vagy épp ellenkezőleg, a küzdősport és a konditerem, illetve a kutyázás, hogy befolyásolja a gerincem javulását, romlását? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gerinc probléma témában

Vizsgálat és a felvételek, képek, dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján az utolsó ágyéki és az első keresztcsonti csigolya között lévő porckorong károsodott. Kiszakadt, ezáltal porckorongsérv alakult ki, ami az alsó végtagot és a derekat ellátó idegszálakat nyomja, fájdalmat okoz, de vizelettartási problémát, bénulást, alsó végtagi érzészavart nem. Ezek alapján valóban nem jön szóba akut sebészeti beavatkozás, de az életében jelentős változások szükségesek ahhoz, hogy a későbbiekben se legyen rá szükség. A legfontosabb valóban az, hogy a küzdősportot célszerű abbahagyni. A legmegfelelőbb mozgásforma Önnek az úszás. Gerinctorna végzése is javasolt, de a megfelelő gyakorlatok elsajátítása céljából keressen fel gyógytornászt, vagy rehabilitációs szakorvost. A foglalkozása sem a legoptimálisabb ehhez a betegséghez, de amíg munkáját el tudja látni, addig nincs értelme váltani. Ha a fenti dolgokat sikerül megvalósítani, akkor sokat tett azért, hogy a műtétet elkerülje. Javasolt még évente idegsebészeti szakvizsgálat, panaszok fokozódása esetén viszont azonnal.

Kérdés: 2015. július 19., 00:32; Megválaszolva: 2015. július 24., 17:00
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?
Boka-, combcsont- és...