MR lelet kiértékelése

Tisztelt Dr.Bogdán Aurél! Szeretném kiértékeltetni önnel a leletem, ha megkérhetném részletesen érthetően. 1, 5éve nagyon fáj a bal lábam. A térd hátsó résznél a hajlatba kezdődik mindig a fájdalom ami lehúzódik a bokámra és a sarok részre, majd a combomra hat ki és a csípőmre.Sok esetben már aludni nem tudok a fájdalomtól hiába veszek be bármilyen fájdalomcsillapítót. Mikor hírtelen elkezd fájni a lábam alig tudok ráállni, behajlítani nem tudom olyankor.Krémekkel is próbálkoztam már, de semmi hatás sajnos. A gerincemet végignézettem, idegsebész azt mondta hogy ez nem gerinc eredetű probléma.Így megnézettem MR vizsgálaton a térdem. T1, T2, PDFS súlyozott sagittalis síkú, PDFS axialis és STIR és T1 coronalis síkú mérést készítettünk natívan. Az elülső keresztszalag kiszélesedett irregularis, a PDFS sorozaton kifejezett jelnövekedést mutat.Felső tapadása mellett a femur condylusában kb.2cm legnagyobb kiterjedésű, alsó tapadása mögött a tibiaban 1cm kiterjedésű kóros jelnövekedés látható a PDFS sorozaton, mely a T1 súlyozott sorozaton jelszagény. A medialis meniscus hátsó szarva diszkrét jelnövekedést mutat a T1 súlyozott sorozaton. A lateralis meniscus rendben. A patella és patellaporc szabályos.Egyebekben a térdizület csontjai kóros nem látható. A térdizületben kóros mennyiségű folyadék nem ábrázolódik.Vélemény: Elülső keresztszalag szakadás jele, a tapadás körüli csontállományban focalis laesioval.Enyhe medialis meniscus degeneratio. A lelet eredménye okozza a lábfájdalmam okát? Mi a teendőm? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térd panasz témában

Vizsgálat nélkül, illetve a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján nagy valószínűséggel el van szakadva a térdízület fő stabilizátora az elülső keresztszalag, illetve másodlagos károsodások is látszanak a gyűrűporcon és a terhelői felszínen. Az MR lelet alapján észlelt elváltozások okozhatják panaszait, ezért mindenképpen célszerű lenne egy ortopédiai szakrendelésen való megjelenés, ahol a leletek és a vizsgálat alapján valószínűleg műtétet fognak ajánlani. Addig is fájdalomcsillapítás és porcerősítő szedése javasolt a térd kímélete és térdrögzítő viselése mellett.

Kérdés: 2015. július 04., 22:58; Megválaszolva: 2015. július 07., 23:08
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?