Farok csont előrehajlás

Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Egy régebbi válaszában olvastam, hogy milyen problémákat okoz, ha nem kezelik a farok csont elmozdulást. 2015. 05. 20-án ráestem a farok csontomra, másnap elmentem a helyi SZTK-ba, ahol a röntgenfelvétel azt mutatta ki, hogy az utolsó két szelvény 90 fokkal előrehajlott. Sajnos amikor állok, illetve amikor ülök akkor el kezd fájni egy 5-10 perc után, van hogy lüktet is és van hogy feszít is. A doktor úr szerint nem lehet vele mit kezdeni, majd mutassam meg a röntgenfelvételt valakinek, ha terhes leszek. Mit javasol, mit tegyek? Hova mehetnék ahol ezt kezelni tudják, illetve hogy szükséges-e egyáltalán kezeltetni? Tisztelettel és köszönettel: Balog Bettina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza farokcsont deformitás témában

Vizsgálat nélkül, illetve a látott röntgen felvétel alapján nem egyértelmű számomra, hogy a farokcsigolya látható elmozdulása az a baleset során keletkezett, vagy fejlődési variáns. Mind a kettő elképzelhető. Általában azt szoktuk mondani, hogy ha a székelésben, szexuális együttlétek alatt nem okoz panaszt, akkor nem igazán kell hozzányúlni. Az Ön esetében igen jelentős elmozdulásról van szó. Ha ez a mostani eséstől alakult így ki, akkor mindenképpen célszerű lenne egy helyretételt megpróbálni. Ez úgy működik, hogy a végbélen keresztül benyúlnak és helyrebillentik a csontot. Egy kissé kellemetlen beavatkozás, de friss sérülés esetén igen hatékony. Ha viszont nem friss, akkor igazából nem tudunk vele mit kezdeni. Az sajnos elképzelhető, hogy a természetes szülésnél akadályt képezhet, de a császármetszésnek nincs annyi szövődménye, mint amennyi lehet a farokcsont műtétes helyretételének. Nem is nagyon végzik ezt a beavatkozást, mert a legnagyobb odafigyelés esetén is magas a kockázata, hogy a végbél és a húgycső záróizmát ellátó ideg sérül, és ugyan a deformált csont miatti panasz megszűnik, de széklet és vizelet tartási problémák alakulnak ki. Azt javaslom mutassa meg magát egy traumatológiai szakrendelésen, ahol a leletek birtokában egyeztessen a szakorvossal.

Kérdés: 2015. május 27., 15:54; Megválaszolva: 2015. május 28., 15:14
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Kronikus derekfajdalom
Állandó a hátamban, nyakamban...
Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Jó napot kívánok! Panaszaim fél éve kezdődtek, különböző furcsa tünetek valtakoztatjak egymást minden nap. Eleinte szedultem, koordinációs...
Nyaki merevség
Felnőtt fiam hat hónapja nagyon mereven tartja a nyakát, mert a nyak jobb oldalán fájdalmat érez, amikor lefelé néz (telefon) , vagy bólogat. Tudja...
Lapocka és vállfájdalom
Tisztelt Doktornő! Párom már fél éve szenved az alábbi panaszokkal: Jobb váll fájdalma jobb lapockából kiindulva, a fájdalom során a jobb...