Gyerekláb, cipő kopása

Tisztelt Szakértő! Kislányom 2 éves, azt vettem észre, hogy a cipője hátul a külső szélén kopik, supinált C-1 ortopéd cipő lett neki készítve. (DR. Leo típusban). Szeretném megkérdezni, hogy jó-e neki ez a cipő, ha így kopik neki, enyhén ferdén, bár ez a cipő ugye kívül emel, cipő belső felén van az 5 mm-es emelés. Nem lehet, hogy ő a külső talpélén jár, és pont ellenkezőleg kellene neki az 5mm-es emelést a cipőre rakni? Köszönöm válaszát!

Dr. Bogdán Aurél válasza korrekciós cipő témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Gondolom a készített cipőt ortopéd szakorvos írta fel, aki előtte megvizsgálta a gyermek lábát. A supinált láb talpi felszíne befelé néz, ezért a külső lábélen jár a beteg. Az emelést kívülre kell tenni, mert így korrigálja a lábat anatómiás helyzetbe, de a cipőt ért terhelés kívül fokozódik, így ott kopik jobban. Ez természetes. Ha a belső felén is van emelés, az akár a süllyedt lábboltozat miatt is lehet. Ha kételyei vannak a cipőt illetően mutassa meg a gyermeket és a cipőt is egy másik ortopéd szakorvosnak és kérje ki a véleményét.

Megválaszolva: 2015. május 23.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...