Medencecsontra esés, törés nincs; zúzódás, erős ágyéki csigolyarándulás - milyen gyógyszert szedjen?

Tisztelt Doktor úr! > Édesanyámmal 1 hónapja medencecsont bal oldalára esés történt. RTG.-vizsg. szerint törés, repedés nincs; viszont erősebb zúzódás, erős ágyéki csigolyarándulás következett be. Dg.-ok: Háziorvos gyanúja: (beutalás indoka a sebész-traumatológushoz és RTG-re): "Az ágyéki csigolya rándulása és húzódása (S3350/3) ", "Esés, k.m.n. (W19H0/E) "; Sebész-traumatológus véleménye kikérdezés és RTG.-vizsg. után: "CONT.REG..COXAE.L.S.NON.REC.", "A készúlt rtg. felvételen egyértelmű friss csonttraumás eltérés nem észlelhető." > A probl. az utókez.-hez kapcsolódó gyógysz.-ekkel van, ui. sokféle gyógyszerre érzékeny. ---> Letiltott gyógysz.-ek (Cave): Nitrofurantoin, Furagin, Hygroton, Nevigramon [gégeödéma], Suprax, Voltaren [hólyagos bőrkiütés] csak tabl. és inj. tilos; kenőcs nem) , "Nalidixit acid" hatóanyagú gyógyszerek, "Ephedrine" hatóanyagú [pulzus: 132/min. --->, 0, 02 mg-tól! ] gyógyszerek. (Kezelőorv.-a szerint ha a Voltaren tabl. tilos, akkor tilos a Cataflam tabl. is! ) > Régen már volt lumbágója és isiásza (2 alk.) is (kb. 10 és 14 éve) , de akkor még fel tudták neki írni a Tilcotil 20 mg (30x) tabl.-át (kapható volt) , amitől 10-16 nap alatt rendbe jött (a Tilcotil-t izomlazítónak adva) . De most az orvosa meglepve látta, hogy a Tilcotil (Ha.: "Tenoxicam") a letiltott (TT) szerek között van (! ) ; nem rendelhető! Régen már próbálták nála a Sirdalud 4 mg tabl.-át is, de nagyon elálmosító és legyengítő mellékhatások jöttek ki! A probléma onnan adódik, hogy megnéztük a rokon hatóanyagú szereket is (Ha.: "Piroxicam") , pl. a Brexin 20 mg, a Feldene 20 mg, és a Flamexin 20 mg tabletta-készítményeket, de sajnos mellékhatásaik sokkal erősebbek, mint a Tilcotil 20 mg tabl.-é, így ezért nem írják fel neki ezeket sem (azért sem, mert 80 éven felül van, most lesz 90 éves! ) . > Helyzete: bal lábas lépéseknél erős fájdalom; belekarolás, járókeret szüks., csípőt Ung.Contra Rheumam-al keni. > Kérdés: milyen izomlazítót tabl-át szedjen, amely nem okoz erős mellékhatást?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gyógyszer érzékenység témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos tanácsot adni. A leírásából csak részben derült ki a számomra, hogy mely gyógyszerekre egyértelműen allergiás (szedte és valamilyen kóros tünetet okozott) , illetve, hogy melyek, amiket nem írtak fel tartva az erős mellékhatástól. Mindenképpen fel kellene keresni egy ortopédiai, vagy reumatológiai szakrendelést, ahol a dokumentációkat átolvasva kereshetnek megfelelő izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert. A tolperizon tartalmú szereket is meg lehetne próbálni, a fájdalomcsillapítók közül esetleg valamilyen ibuprofen származékot is. Pontos választ és megfelelő gyógyszert a szakrendelésen kaphat.

Kérdés: 2015. március 06., 11:17; Megválaszolva: 2015. március 08., 20:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...