térdprobléma miatti MRI lelet eredménye

Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! 3 napja kaptam kézhez az MRI-eredményemet, és rögtön utána a sportkórházba mentem vizsgálatra. Röviden leírom a sérülésem jellegét, hogy teljes képet alkothasson. Tavaly tavasszal a teljes jobb lábszáramra és térdemre kiterjedő gyulladás alakult ki az aszfaltos futásra való áttérés után. Reumatológiai vizsgálat során 4 ml szalmasárga punctatum került eltávolításra. Későbbiekben semmilyen beavatkozás nem történt a térdemben. NSAID-kúrát folytattam hónapokig. A tompa, terhelés hatására jelentkező fájdalom azonban a mai napig megmaradt enyhe formában, ezért végeztettem el az MRI-t. Az eredmények közül csak a valamilyen eltérést mutató mondatokat írom le Önnek, hogy minél rövidebb terjedelmű legyen. A suprapatellaris recessusban minimális folyadék látható. A medialis meniscus teste kissé subluxált helyzetben ábrázolódik, területén egyértelmű szakadásra utaló jel nem észlelhető. A patella területén vs. apró kompakta sziget látható. A térd árok területén kevés folyadék tartalmú Baker cysta látható. Kérem a dokor urat, hogy segítsen nekem értelmezni a fentieket! A sportkórházban a doktor úr negatívnak minősítette a leletet, nem a cysta okozza a fájdalmat. Reumatológiai vérvizsgálatra és góckutatásra utalt be, valamint a porcvédő kúra folytatását javasolta. A góckutatás menetét sem ismerem sajnos. Ortopédiai teendő a döntése értelmében jelenleg nincs. A dolgát tökéletesen végző doktor úrtól sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy mit tapasztalt a synoviális folyadéknál, és lehetséges-e, hogy a tompa fájdalom részben ahhoz is köthető, hogy nem szaporodott vissza a normál mennyiségre. (Már amennyiben kevés volt, hiszen ezt sosem vizsgálták.) Azonban az MR-képeket átnézve nem jelezte ezt felém, így arra a következtetésre jutottam, hogyha probléma lenne az ízületi folyadék mennyiségével, említette volna, hiszen ennek egyértelműen látszódnia kell a felvételen. Ön szerint lehet erről szó? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza térd panasz. témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni a kérdésére. Az MR lelet önmagában nem elegendő a megfelelő kezelés felállítására. Ha fizikális vizsgálat során porckárosodásra utaló jelek vannak, akkor az MR alapján Én mindenképpen ízületi tükrözést javasolnék, mert a térdárokban lévő ciszta mindig valamilyen ízületi károsodás, gyulladás következménye. A tükrözés nem csak megfelelő diagnózist eredményez, de a talált elváltozások nagy részét el is tudjuk látni a beavatkozás során. A porcerősítő szedése mindenképpen javasolt, szükség esetén kiegészítendő valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szedésével. Szerintem mutassa meg másik ortopéd orvosnak is magát és kérje ki az Ő véleményét is.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. január 16., 19:13; Megválaszolva: 2015. január 19., 23:18
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?