Mi a baj a gerincemmel?

Tisztelt Doktornő! Kérem, elemezze MR leletemet! Lumbalis gerinc MR vizsgálat: A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A corpuszok magassága normális. A peremszélek kissé megnyúltak. Az L.II-IV. discusok víztartalma kissé csökkent. Az L.III-IV. discusokon mérs. körkörös, az L.III. esetében foraminalis túlsúlyú protrusiok vannak, a durazsák enyhe deformitásával. A gyökzsírok az L.III .foramenekben is megtartottak. A többi korongon érdemi deformitás nincs. A gerinccsatorna tágassága megtartott. A conus II. csigolya magasságában van. Vélemény: Protrusio disci L.III., IV. Tüneteim: Hosszabb állás, vagyis a gerinc egyoldalú függőleges megterhelése esetén fájdalom a derék alsó szakaszán, időnként kisugárzik a jobb oldali ágyékba v. a comb tövébe. Kérdésem lenne még: Karatézok hetente kétszer két órát. A bemelegítéskor az edzés elején sokszor megterhelő, állóképességet fokozó gyakorlatokat végzünk. Folytathatom- e a sportot? Használ- e, vagy ronthat az állapotomon? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza Derékfájás témában

Kedves Kérdező!

Lelete alapján önnek az ágyéki gerincén a 2.-4. porckorongok kopásnak indultak. a 3. és 4. csigolyák közötti porckorongon már kitüremkedés is keletkezett, amely valószínűleg mindkét oldalon az idegkilépések számára létrejött nyílást is részben elfoglalja, de még nem nyomja az idegeket. A többi porckorongja ép. Az ágyéki gerinc normál görbülete azonban elsimult.

Panaszai azonban az ágyéki gerinc túlmozgására, terhelés esetén nem megfelelő stabilitására utalnak. Ez persze látszódhat az MRI képen, de a leírásban nem szerepel.

A karatét illetően nehéz választ adni, a sport alapvetően használ, az izomzat erősítésére önnek biztosan szüksége van, az azonban nem mindegy, hogy az erősítő gyakorlatokat hogyan végzi, milyen a koordinációja. Szerintem folytathatja a sportot, de meg kellene nézetni, hogy a koordinációja és a törzsizomzata milyen állapotban van, esetleg azokkal kellene valamit kezdeni még.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. december 20., 15:39; Megválaszolva: 2014. december 22., 16:43
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?