Keresztcsont fájdalom

Tisztelt Doktornő! 28 éves nő vagyok. Néhány hete kezdődött a keresztcsont fájdalmam, amely az elmúlt 2 hétben állandósult és egyre erősödik. A legrosszabb fekvő helyzetben, gyakran éjszaka is felébredek a fájdalomra, ha egyáltalán el tudok aludni. Üléskor is fáj, állás közben néha enyhébb. Az elmúlt időszakban nem sportoltam, nem estem el, külső behatás nem érte a gerincemet. Irodában dolgozom, de gimnasztikai labdán ülök és igyekszem többször felállni vagy sétálni napközben. Voltam reumatológusnál, aki megvizsgált és röntgenre küldött. Gyulladásra gyanakszik illetve az SPA is felmerült. A röntgen eredménye: "A sacrum coccygeum határon szöglet képződés látható. S-I rések megtartottak. BNO: a gerinc felnőttkori osteochondrosisa." Vérvizsgálatra még nem küldtek. Sajnos várnom kell az ünnepek miatt, hogy ismét eljussak az orvosomhoz és elmondja, hogy mi a teendő. A kérdésem az, hogy Ön szerint mi lehet a problémám a fentiek alapján. Segíthetem valamivel a gyógyulást a tapaszon (Keplat 20mg) és a gyógyszereken (Meloxep 15mg, Mydeton 150mg) túl? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Viki

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza keresztcsont fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Panaszai alapján elsősorban az ágyéki-keresztcsonti átmenet problémájára kell gondolni, gyulladásra vagy valamiféle porckorong eltérésre vagy más mechanikai bajra. Természetesen mindenképpen először a gyulladást kell igazolni vagy kizárni, de a röntgenen krónikus gyulladás nem látszott (mondjuk ilyen rövid idő alatt nem is látszik még a csontgyulladás.) Laborvizsgálatot kérhet háziorvosától is, és ha abban nincs gyulladásos eltérés, akkor ez irányban megnyugodhat.

Fizikális vizsgálat nélkül nem lehet pontosabbat mondani. Sajnos, amíg nincs diagnózis, maximum óvatos mozgatással, esetleg a fájdalmas terület hűtésével, vagy ha jobban esik, melegítésével segíthet a panaszokon (gyógyszereit azért szedje! ) . Ha nem tud hamar visszamenni a reumatológushoz, kérje háziorvosa segítségét legalább fájdalomcsillapítás céljából.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. december 17., 15:14; Megválaszolva: 2014. december 17., 23:51
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?