Térdfájás

Tisztelt Doktornő! Mindig rendszeresen sportoltam. Hosszútávfutó vagyok, többször lefutottam a maratont. Kb. két hónapja küzdök térdfájással. Minkét térdem egyformán fáj, tehát valószínűleg ízületi kopás. Ajánlottak egy készítményt, a neve Arthro Guard, Kb. egy hónapja szedem és gyógyhatású krémekkel kenem a térdeimet. A kérdésem: ezen kívül tehetek-e valamit, futhatok-e továbbra is, (maratont már nem fogok), gyógyfürdő használata javasolt-e és esetleg lehet-e erre kérni fürdőbeutalót. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. Sz. Ildikó

Dr. Puskás Réka válasza térdízületi porckopás témában

Kedves Kérdező! Sajnos, az említett készítményt nem ismerem, erre vonatkozólag nem tudok tanácsot adni. Az azonban nem megszokott dolog, hogy egyszer csak elkezd fájni minkét térdízület, kizárólag a kopás következtében. Ebben az életkorban még tudnak az emberek maratont futni, ha már korábban begyakorolták és nem sérültek. Mindenképpen javaslom, hogy keressen fel orvost, igazolja vagy zárja ki a kopást, mert esetleg valami egyéb betegsége is lehet, amitől gyulladás lett a térdeiben. Ha fájdalom nélkül tud futni, akkor futhat. Térdízületi kopás miatt lehet gyógyfürdő kezelést rendelni, ezt a TB által finanszírozott reumatológiai rendelésen kérheti, de tudnia kell, hogy nem kérés alapján rendelünk gyógyfürdőt, hanem rehabilitációs kezelés céljából. Ezzel együtt nem hinném, hogy problémát fog okozni a fürdőbeutaló megszerzése. Ha tényleg kopás okozza a fájdalmát, akkor a gyógyfürdőkezelés indokolt, valamennyire hatásos is lesz. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2014. december 05.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Porckopás vagy izületi gyulladás?
Tisztelt Doktornő! Mostanában elég sokat túrázgatok, az elmúlt két hónapban úgy 100 kilométer biztos került a lábaimba. Néhány kilométer után főként...
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő. Kérnémszépen a véleményét a következő lelet eredmémyről? Köszönöm. Térdpanaszaim miatt a térd kétirányú felvételén a következő olvasható:...
Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után