Futball keresztszalag nélkül?

Tisztelt Doktor Úr/nő! 24 éves vagyok, 15 éve focizom versenyszerűen, de tavaly novemberben elszakadt a keresztszalag a jobb térdemben. Az ezt követő műtét jól sikerült, pótolták a szalagot, a rehabilitáció zavartalan volt. 9 hónappal az operáció után elkezdtem újra futballozni, de a 3. meccsen újra megsérült a jobb térdem. Később kiderült, hogy újra elszakadt a keresztszalag a korábban műtött lábamban. Porckopásom, vagy más problémám nincs ezen kívül. A kérdésem pedig az lenne, hogy egy újabb műtétet elkerülve, keresztszalag nélkül is tudok-e futballozni? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza keresztszalag-szakadás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elképzelhető a focizás keresztszalag nélkül. Jól meg kell erősíteni a combizomzatot, ami valamelyest pótolja az elvesztett instabilitást. De azt is tudni kell, hogy a térd jóval sérülékenyebb lesz és gyakrabban alakulhat ki porcsérülés. illetve mikromozgások mindig is lesznek a térdben, ami hosszú távon porckopáshoz és térdprotézis beültetéshez vezethet. Ezért célszerű mérlegelni, hogy mindenáron szeretne-e focizni.

Kérdés: 2014. szeptember 24., 15:44; Megválaszolva: 2014. szeptember 30., 12:06
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Keresztszalag teljes szakadás
Tisztelt Cím! 2014. január 12-én focizás közben térdsérülést szenvedtem. Lakóhelyemen 2 orvosnál (sebész) is jártam, mindketten azt mondták...
Röntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja kezdődött a mellkasi fájdalmam. Háziorvosom röntgent kért novemberben. Azon az áll, hogy "A sternum caud végén...
Ez normális hogy még érzek görcsös...
Jobb térd MR vizsgálatának...
Csontsűrűség