Futball keresztszalag nélkül?

Tisztelt Doktor Úr/nő! 24 éves vagyok, 15 éve focizom versenyszerűen, de tavaly novemberben elszakadt a keresztszalag a jobb térdemben. Az ezt követő műtét jól sikerült, pótolták a szalagot, a rehabilitáció zavartalan volt. 9 hónappal az operáció után elkezdtem újra futballozni, de a 3. meccsen újra megsérült a jobb térdem. Később kiderült, hogy újra elszakadt a keresztszalag a korábban műtött lábamban. Porckopásom, vagy más problémám nincs ezen kívül. A kérdésem pedig az lenne, hogy egy újabb műtétet elkerülve, keresztszalag nélkül is tudok-e futballozni? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza keresztszalag-szakadás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elképzelhető a focizás keresztszalag nélkül. Jól meg kell erősíteni a combizomzatot, ami valamelyest pótolja az elvesztett instabilitást., De azt is tudni kell, hogy a térd jóval sérülékenyebb lesz és gyakrabban alakulhat ki porcsérülés. illetve mikromozgások mindig is lesznek a térdben, ami hosszú távon porckopáshoz és térdprotézis beültetéshez vezethet. Ezért célszerű mérlegelni, hogy mindenáron szeretne-e focizni.

Megválaszolva: 2014. szeptember 30.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Keresztszalag teljes szakadás
Tisztelt Cím! 2014. január 12-én focizás közben térdsérülést szenvedtem. Lakóhelyemen 2 orvosnál (sebész) is jártam, mindketten azt mondták, csak meghúzódott...
Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom