Keresztszalag teljes szakadás

Tisztelt Cím! 2014. január 12-én focizás közben térdsérülést szenvedtem. Lakóhelyemen 2 orvosnál (sebész) is jártam, mindketten azt mondták, csak meghúzódott a szalag, pihentessem majd focizhatok utána. Mivel 5 hónap után is recsegett-ropogott, meg szúrt is egy kicsit, mindenképp meg akartam mutatni "normális" orvosnak is, így elmentem a Honvéd kórházba. Ott megcsavargatták a lábszáramat és azt mondták, vélhetően elszakadt a keresztszalag, majd beutaltak mr-re. Az mr eredmény már egyértelműen leírta, hogy keresztszalag teljes szakadása. Nem értem, ha elszakadt, hogyan tudtam vele már 2 hónap után futni és focizni, ami csak kis fájdalommal járt. Az mr eredmény leíró részének fontosabb részlete: "Az elülső keresztszalag cranialis fele egyáltalán nem látható, distalis felének helyén kiszélesedett heterogén, közepes jelintenzitású képződmény van. A laterialis meniscus hátsó szarvának csúcsi részén rövid radier irányú repedés látható. Patella nem lateralisalt helyzetű, alakja normális." A többi részében csak az áll, hogy más kóros eltérés nem látható. A vizsgáló orvoshoz visszamenve elmondta, hogy pótlás lehetséges, mert elszakadt, azonban tekintettel arra, hogy a térdem nem instabil, a fájdalom is elmúlt több hónapja, nincsenek úgymond panaszaim, ő nem javasolja, hogy megműttessem. Kérdésem az lenne, hogy elfogadhatom az orvos javaslatát, valóban nem szükséges így megműttetni? A neten utána olvasva azt írják, ha nincs pótolva, jobban kopik a porc, de az orvos erre azt mondta, hogy az akkor is kopik, ha pótoljuk, orvosilag nincs bizonyítva, hogy úgy kevésbé kopik. Ha egy mód van rá, nem szeretném felvágatni és megműttetni, viszont szeretnék még jó hosszú ideig sportolni. Ha nem is minden napos, de heti rendszerességgel, vagy heti 2 alkalommal. Illetőleg milyen negatívumokkal járhat, ha mégsem műttetem meg? Köszönöm a válaszukat. Szabó Gábor

Dr. Bogdán Aurél válasza keresztszalag-szakadás témában

Leírása alapján a következőket tudom mondani. Valószínűleg igen fejlett combizomzata lehet, melynek köszönhetően az elülső keresztszalag teljes szakadása mellett is stabil maradt a térdízülete. A pótlásról megoszlanak az orvosok véleményei. Ha versenyszerűen sportol valaki és még nincs 40 éves, akkor javasolni szokták a pótlást. Ha valaki nem igazán sportol és a mindennapi munkájában sincs a térde nagy erőbehatásoknak kitéve és nincs instabilitás érzése, akkor nem szoktuk javasolni a műtétet. A közti eseteknél (amibe Ön is beletartozik) a döntést közösen kell a kezelőorvossal meghozni. Való igaz, hogy az elülső keresztszalag hiányában valamivel gyorsabban kopik a térd, és ez főleg majd akkor jelentkezik, ha a korral kezd sorvadni a combizomzat, de például, ha a fociról áttér a kerékpározásra, akkor nem teszi ki a térdét hirtelen irányváltásoknak, kevesebb károsító hatás éri az ízületet és így lassabban kopik a porc. Ha viszont foci, kosárlabda, kézilabda szerepel a tervei között, akkor mérlegelendő a beavatkozás elvégzése. A műtét az sok intézményben rutinbeavatkozás minimális szövődménnyel. Mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával és mérlegeljenek együtt.

Megválaszolva: 2014. szeptember 21.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Futball keresztszalag nélkül?
Tisztelt Doktor Úr/nő! 24 éves vagyok, 15 éve focizom versenyszerűen, de tavaly novemberben elszakadt a keresztszalag a jobb térdemben. Az ezt követő műtét...
Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom