További teendő-ortopédus szempontból

Csípőficammal születtem, másfél éve skoromig gipszben voltam, Problémám nem volt egészen a második terhességemig. Azóta rendszeresen vannak fájdalmaim. /6-7 évet aquafitnesseztem, most úszok, de a friss röntgenlelet elég durva. Számomra. A javaslat a sarokemelés 8 (2 cm-es rövidülést állapított meg az orvos) Jó az úszás és a kerékpározás, és igen szedhetek Flectrot ha fáj. Ennyi útravalót kaptam. Szerettem volna Hévízre elmenni, úg gondoltam testemnek-lelkemnek jót tett volna, de az orvos nem töltötte ki, nem foglalkozik ezzel, csak ha megműtötte a beteget. Szóval kicsit kétségbeestem. Elküldöm a röntgen lelelet, szeretném tudni, mit tegyek ezután. Illetve érdekelne még, hogy a terhesség, a szülés, a változókor közrejátszottak e ilyen nagyfokú eltéréshez. Köszönettel: M. Erzsébet

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza csípőficam témában

Tisztelt Hölgyem!

A röntgen-felvétel alapján valóban minkét csípőízülete "megérett" a csípőprotézis beültetésre. Jobb oldalon lényegesen súlyosabb fokú az ízület fejletlensége, mint a bal oldalon. Ezt természetesen együtt kell vizsgálni a mozgástartományokkal, és minden beavatkozást e kettő függvényében kell értékelni. Amennyiben még műtétet nem szeretne, úgy valóban javasolható a fájdalomcsillapítás és torna, gyógytorna vagy fizikotherápia (akár Hévizen, akár máshol) .

Nyilván a hormonális változások (akár terhesség alatt, akár menopausa alatt) a panaszok fokozódásában szerepet játszanak, ugyanakkor a röntgen-kép eltérései ezeknek nem tudhatók be.

Műtétet megelőzően is van létjogosultsága gyógyfürdő kezelésnek, oda akár reumatológus is beutalhatja.

Műtét során számítson arra, hogy az a végtag hosszabbodását fogja előidézni, és az egyik oldali műtétet követően fél-egy éven belül célszerű lesz az ellenoldali műtét elvégzése is.

Kérdés: 2014. július 19., 10:14; Megválaszolva: 2014. július 29., 23:05
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csípőficam és magassarkú
Koraszülött voltam és csípőficammal születtem. Volt Pavlik-kengyeles kezelésem, de a járásom még így sem tökéletes. Mit tehetnék az érdekében...
Pavlik kengyel
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomra 24 naposan (3napja) pavlik kengyelt helyeztek fel, az alábbi eredmények alapján: Jobb oldalon az alfa szög 41...
Csípőficam
16 eves lany vagyok, ketoldali csipoficammal szulettem, nem bicegek, es sosem voltak fajdalmaim, egyforma hosszusaguak a labaim es egy eve csontkovacs tette...
Csípőficam
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 4, 5 hónapos kisfiammal a héten voltunk csípő uh-on! Az eredménye a következő: Jobb oldalon az alfa 76 szög fok, a...
Hevederes terpeszbetét
A kisfiam múlt héten töltötte be a 3. hónapját. Két hónapos korában elvittük csípőficam szűrésre, és ott javasolták a 2 hónapnyi...