Hirdetés
      • További teendő-ortopédus szempontból

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Csípőficammal születtem, másfél éve skoromig gipszben voltam, Problémám nem volt egészen a második terhességemig. Azóta rendszeresen vannak fájdalmaim. /6-7 évet aquafitnesseztem, most úszok, de a friss röntgenlelet elég durva. Számomra. A javaslat a sarokemelés 8 ( 2 cm-es rövidülést állapított meg az orvos) Jó az úszás és a kerékpározás, és igen szedhetek Flectrot ha fáj. Ennyi útravalót kaptam. Szerettem volna Hévízre elmenni, úg gondoltam testemnek-lelkemnek jót tett volna, de az orvos nem töltötte ki, nem foglalkozik ezzel, csak ha megműtötte a beteget. Szóval kicsit kétségbeestem. Elküldöm a röntgen lelelet, szeretném tudni, mit tegyek ezután. Illetve érdekelne még, hogy a terhesség, a szülés, a változókor közrejátszottak e ilyen nagyfokú eltéréshez. Köszönettel: M. Erzsébet

        Dr. Holnapy Gergely válasza a csípőficam témában

        Tisztelt Hölgyem! A röntgen-felvétel alapján valóban minkét csípőízülete "megérett" a csípőprotézis beültetésre. Jobb oldalon lényegesen súlyosabb fokú az ízület fejletlensége, mint a bal oldalon. Ezt természetesen együtt kell vizsgálni a mozgástartományokkal, és minden beavatkozást e kettő függvényében kell értékelni. Amennyiben még műtétet nem szeretne, úgy valóban javasolható a fájdalomcsillapítás és torna, gyógytorna vagy fizikotherápia (akár Hévizen, akár máshol). Nyilván a hormonális változások (akár terhesség alatt, akár menopausa alatt) a panaszok fokozódásában szerepet játszanak, ugyanakkor a röntgen-kép eltérései ezeknek nem tudhatók be. Műtétet megelőzően is van létjogosultsága gyógyfürdő kezelésnek, oda akár reumatológus is beutalhatja. Műtét során számítson arra, hogy az a végtag hosszabbodását fogja előidézni, és az egyik oldali műtétet követően fél-egy éven belül célszerű lesz az ellenoldali műtét elvégzése is.


        Kérdés: 2014. július 19., 10:14; Megválaszolva: 2014. július 29., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: