Mellkasdeformáció

Tisztelt Webbeteg Csapat! Gyermekkori problémám, a mellkasdeformitás. Tudtommal soha nem vették komolyan, csak annyit mondtak, gyógytornázzak. Most felnőttként újra szembesültem a problémával. Úgy 14 éves lehettem, amikor tudatosult bennem, hogy a testalkatom más mint a legtöbb korombelié. Természetesen nagyon zavart a dolog, de nem tudtam vele mit kezdeni. Sajnos, nem volt senki olyan körülöttem, aki komolyan vette volna a problémámat. 14 évesen tornázni, úszni, gyógytornázni, majd súlyzózni kezdtem. A súlyzózást majd' 7 évig csináltam. Rá kellett jönnöm, hogy nem tudom 'maximális' levegőt venni - nagyot lélegezni, mert valami gátol benne. Az edzést gyakran nehézlégzés nehezítette, erős lüktető mellkasi érzés, és mellizok területén olyan érzés nagylégzéskor, mindha az egyik ér ki akarna durranni, annyira megfeszül, elég komolyan kidudorodtak az ereim is, kézen, karon, lábon főleg. Gyenge voltam, és nem tudtam gyarapodni kilóra. Kisebbségi érzés mindíg volt bennem, akkor is, amikor már évek óta eddzettem, és mások szerint jó eredményem volt. A hátam könnyen elfáradt, sokszor úgy éreztem, hogy nem bírok gondolkodni, mert mindha nem kapnék levegőt. Most ott tartok, hogy a nehézlégzés megmaradt, a szívlüktetés időnként felerősödik, és szinte 'mozgat'. A testalkatom most is rossz. A mellkasom be van süppedve, a mellcsontom fentröl lefele nézve befelé halad, nem kifelé, ahogy normális esetben kellene. A 7. borda környékén a mellizmok alatt is van egy-egy süppedés. A mellöv környékén, közvetlenül a mellizmok alatt szoros érzés, ott érzem úgy lefgőképpen, hogy nehezen kapok levegőt. A másik, hogy a szegycsont markolata és a szegycsont testének találkozásánál van egy kis csontkinövés. Ez kifelé domborodik, alatta meg - ahogy mondtam - a szegycsont teste befelé halad lefelé. Gyakran olyan, mindha a mellcsontomnál belül egy oszlop lenne, és ahoz lenne nyomva belül minden, és alig kapok levegőt. Lehetséges az, hogy ez pectus excavatum, és hogy emiatt vannak a tünetek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a mellkas deformitás témában

Vizsgálat nélkül és röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján Önnek feltehetően kivájt mellkasa van. Ha ilyen panaszokat okoz Önnek, akkor a műtéti megoldás szóba jön. Ehhez tudni kell, hogy gerinceltérés társul-e a mellkasdeformitásához. Mindenképpen ortopédiai és mellkassebészeti szakvizsgálat javasolt, illetve kardiológiai és tüdőgyógyászati vizsgálat is szükséges. Ezen vizsgálatok elvégzését mindenképpen egyetemi klinikákon javaslom (Debrecen, Pécs, Szeged, Budapest).

Kérdés: 2014. május 29., 13:50; Megválaszolva: 2014. június 01., 21:11
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma