Javíthatok-e műtét nélkül diagnosztizált spondylosisomon ill. porckorongsérvemen?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavaly Aug.-ban egy futball edzőmeccs után éreztem fájdalmat a lágyékom körül. Röntgen, CT és MRI segítségével diagnosztizálták, hogy a gerincemmel van a baj. Az LV 10mm-el elcsúszott ventralis irányba SI-hez viszonyítva, valamint az LV. résben a porckorong gyűrődik ill. az LIV.-ben középen mérsékeltebb sérvnek megfelelő kiboltosulás (3, 5 mm) található. Harántképen LIV-ben középen széles alapú sérvnek megf. kiboltosulás, LV korong is középen és kétoldalt laterálisan előemelkedő. Státuszom: Járás rendben. Előre hajolva képes lábujjait megfogni. Mko szabad csípőmozgások. Mko 80foknál poz. Lasegue tünet. Mko av-on jó izomerő... Emelésnél feszül mk lágyékhajlat. Combtőnél tapintásra érzékeny. Distalisabb av panaszok nincsenek. A lábam nem zsibbad, vizelettartási és székelési gondjaim nincsenek. Az idegsebész úszást és törzsfűző hordását javasolta. Már 2 hónapja úszok, de emelésre és erőfeszítésre még mindig érzem a fájdalmat. Nem egyből, hanem kicsit késve sugárzik le a lágyékomba. Az idegsebész szerint abba kell hagynom a focit és ne várjak nagy javulást. Műtétet nem javasol a fiatal korom miatt. Nincs rá valami mód, hogy javítsam az állapotom és esetleg újra tudjak legalább hobbi szinten focizni? Mit sportolhatok így? Emellett végezhetek könnyű fizikai munkát(sok sétás)? Nem fogok vele súlyosbítani a helyzeten? Ha esetleg műtenek, akkor utána tudok teljes életet élni? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinc problémák témában

Vizsgálat nélkül és a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Azt javaslom mutassa meg magát egy másik idegsebésznek is, lehetőség szerint valamelyik egyetemi klinikán, vagy nagy idegsebészti centrumban. Ha ott is azt mondják, hogy nem érdemes operálni, akkor úszás, kerékpározás lehet az a sport mellyel nem, vagy minimálisan ront állapotán. Végezze a megtanult gerinctornát, vigyázzon a testsúlyára. Ismereteim szerint a csigolyaelcsúszást, ha porckorongsérvvel jár általában operálni szokták a panaszoktól függően.

Kérdés: 2014. április 24., 19:02; Megválaszolva: 2014. április 28., 23:13
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma